Volledig scherm
Bloembollenkweker JUB Holland uit Noordwijkerhout is woensdag de ‘held’ van De Grebbeberg. © Vidiphoto

Nieuwe tulpen voor 'onze jongens' op Militair Ereveld De Grebbenberg

Bloembollenkweker JUB Holland uit Noordwijkerhout is de ‘held’ van De Grebbeberg in Rhenen. Nadat hij hoorde dat noodweer de helft van de 10.000 tulpen op het militaire Ereveld had verwoest, schonk hij spontaan enkele duizenden nieuwe. 

Precies op tijd om ze nog in de grond te zetten zodat ze vrijdag volop in bloei staan tijdens de Dodenherdenking. Medewerkers van de Oorlogsgravenstichting (OGS) waren daar tot gisteren laat in de middag mee bezig.

Kweker Dolf Uittenbogaard van JUB:,,Deze jongens hebben hun leven gegeven in de strijd tegen Duitse bezetter.” Beheerder Charles Willemsen zegt dolblij te zijn met dit fantastische initiatief. ,,Anders had het Ereveld er vrijdag een stuk minder representatief uitgezien.”

Volledig scherm
Medewerkers van de Oorlogsgravenstichting (OGS) planten de tulpen op het ereveld aan de Grebbenberg © Vidiphoto

Met de nieuwe voorjaarsbloeiers is de nationale driekleur bij elk graf toch weer hersteld: oranje en rode tulpen, witte zerk en blauwe viooltjes. Komende vrijdag wonen prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven de nationale herdenking in Rhenen bij.

Militair Ereveld de Grebbeberg is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Regelmatig worden er militairen uit de Tweede Wereldoorlog herbegraven die elders in Nederland zijn gesneuveld en in familiegraven lagen begraven. Het ereveld telt nu ruim 850 graven. Sinds 1946 doet deze begraafplaats dienst als een van de drie nationale herdenkingsplekken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei