Volledig scherm
De 20-jarige olifant Dana is zwanger. © Ouwehands Dierenpark Rhenen

Olifant Duna van Ouwehands Dierenpark Rhenen is zwanger

RHENEN - De Afrikaanse olifant Duna van Ouwehands Dierenpark Rhenen is zwanger. De 20-jarige koe is dankzij kunstmatige inseminatie bezwangerd met het sperma van een wilde olifant uit Afrika.

Rhenen heeft zelf ook een stier bij de kudde lopen, maar die zit nog in de pubertijd. „Hij probeert wel wat, maar hij speelt nog niks klaar”, vertelt hoofdverzorger Dirk jan van der Kolk.

Voor het eerst
In totaal zijn er vijf olifanten in Rhenen; een stier en vier koeien. Duna is de jongste van het stel. Het is voor het eerst dat in Nederland een Afrikaanse olifant succesvol drachtig is geworden door kunstmatige inseminatie.

De Afrikaanse olifant staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Ze vallen vaak ten prooi aan stropers die het op de ivoren slagtanden voorzien hebben.

Succes
De inseminatie is uitgevoerd door een gespecialiseerd team. De eerste twee keer ging het mis. Maar de poging die in april van dit jaar werd ondernomen, was wel succesvol. Als de zwangerschap goed verloopt kan Ouwehands begin 2018 een kalfje verwachten.

Een olifant is tussen de 22 en 24 maanden zwanger.

De Vallei