Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

OM wil tbs met dwangverpleging voor onverbeterlijke stalker van Achterbergse vrouw

ACHTERBERG - Tegen een 34-jarige man is dwangverpleging geëist omdat een vrouw uit Achterberg blijft stalken. De officier van justitie wil ook dat de onverbeterlijke stalker vijf jaar lang zijn gezicht niet meer in het dorp laat zien en 1400 euro schadevergoeding betaalt aan zowel het slachtoffer als haar 83-jarige moeder.

De verdachte is eerder veroordeeld voor het stalken van dezelfde vrouw. Zijn proeftijd was een jaar geleden afgelopen. Daarna begon hij opnieuw contact te zoeken met zijn slachtoffer. Hij belde, sms’te en hij bezocht op 4 mei haar woning in Achterberg. De moeder van het slachtoffer deed open en toen drong de man de woning binnen. Het slachtoffer sloot zich op in haar kamer. De vrouw gaf aan dat zij doodsangsten uitstond. Een buurman kwam te hulp. Moeder waarschuwde de politie.

Goed christen

De verdachte zit inmiddels acht maanden in voorarrest. Hij wilde tien jaar geleden een relatie met de vrouw, maar zij wees hem af omdat ze hem te jong vond.  Sindsdien valt hij haar lastig. Hij vindt dat hij als goed christen recht heeft op uitleg van de vrouw. Zelfs zijn eigen familie vond dat de man geobsedeerd is.

De rechters probeerden op de zitting tot het brein van de man door te dringen. De verdachte kon niet beloven dat hij de vrouw met rust zal laten. Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum blijkt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is door een psychische stoornis. De onderzoekers stelden vast dat er geen afspraken te maken zijn met deze verdachte. Zij gaven aan dat alleen tbs met dwangverpleging een geschikte behandeling kan bieden.

Tussen de criminelen

De officier nam dat voorstel over. De verdachte die zijn advocaat naar huis heeft gestuurd, was het daar niet mee eens. Hij vond zelf dat hij niet tussen de criminelen thuishoort. De uitspraak is op 14 januari.

De Vallei