Volledig scherm
Vuurwerk rond de Cuneratoren in Rhenen. © Jan Bouwhuis

Op zoek naar andere plek voor vreugdevuur en carbidschieten in Rhenen

RHENEN - Een nieuwe plek voor een vreugdevuur in Elst en een alternatieve locatie voor het carbidschieten in Achterberg. Dat zijn plannen waar burgemeester Hans van der Pas van Rhenen mee aan de slag gaat voor de komende jaarwisseling.

Van der Pas maakte voor de zomer bekend dat hij de inwoners van de gemeente mee wil laten denken over hoe ze oud en nieuw willen vieren. In september zijn daar drie avonden voor gehouden in Rhenen, Achterberg en Elst.

Uit het grootschalige onderzoek eerder dit jaar bleek dat een groot deel van de Rhenenaren vuurwerkvrije zones wel ziet zitten. Een interessant idee om verder uit te werken, vond Van der Pas die afgelopen maandag de eerste bevindingen presenteerde aan de Rhenense raadscommissie.

Op zoek naar ‘vuurplek’ in Elst

In Elst wordt gezocht naar een nieuwe locatie voor het jaarlijkse vreugdevuur. Dat gebeurde tot nu toe altijd in de uiterwaarden bij Elst, maar afgelopen oud en nieuw was dat de laatste keer. Dat heeft te maken met de werkzaamheden die daar bezig zijn om er en gevarieerd natuurgebied van te maken. Van der Pas heeft laten weten dat er gezocht gaat worden naar een andere plek.

Het onderzoek in Elst leverde ook de vraag op of er vrijwillige vuurwerkvrije zones ingevoerd kunnen worden. In het dorp wordt gedacht aan de omgeving van de hondenuitlaatplaats bij de Engweg en Sportweg en aan een vuurwerkvrije zone bij het dorpshuis Bestegoed.

Hoe verder met carbidschieten in Achterberg

Het dorp Achterberg moet op zoek naar een nieuwe locatie voor het carbidschieten. Dat kan niet meer vanwege de bouw van nieuwe woningen op de plek waar dat nu gebeurt. ,,We willen ook kijken of er gecontroleerd vreugdevuren mogelijk zijn”, aldus de burgemeester. In Rhenen wordt gedacht aan een vrijwillige vuurwerkvrije zone in het centrum bij de twee supermarkten en de Molenstraat.

Van der Pas gaat nu de resultaten verder bespreken en wil in december duidelijkheid geven of de plannen haalbaar zijn. 

De Vallei