Het bataljon van Jacques van Pelt, de man met de bril
Volledig scherm
PREMIUM
Het bataljon van Jacques van Pelt, de man met de bril © dg

Opa bleek een veteraan van de
Grebbeberg: ‘Mijn beeld van hem heb ik flink bijgesteld’

De grootvader van de Nijmeegse journalist Stan van Pelt (41) praatte tijdens zijn leven nooit over wat hij meemaakte tijdens de Duitse inval, dit weekend exact tachtig jaar geleden. Tijdens een maandenlange zoektocht wordt de puzzel langzaam compleet.

Rhenen, 13 mei 1940. Het Nederlandse leger staat op het punt de Slag om de Grebbeberg definitief te verliezen, na drie dagen van aanhoudende gevechten. Uiteindelijk laten meer dan 400 Nederlandse en 275 Duitse soldaten er het leven. In een ultieme poging de laatste verdedigingslinie intact te houden (de spoorkuil tussen stad en berg) wordt het Elfde grensbataljon naar voren gestuurd. De soldaten, die op 10 mei bij Nijmegen al oog in oog stonden met de Duitse vijand, zullen opnieuw voor hun leven moeten vechten.

Mijn opa, de dan 19-jarige Jacques van Pelt uit het Brabantse Dongen, is een van hen. Tenminste, dat blijkt na een speurtocht die langs archieven, fotoalbums en zelfs een voormalige vuilstort leidt. Mijn grootvader heeft namelijk bijna nooit gesproken over wat hij meemaakte.

Pas na een ingrijpende buikoperatie, een paar jaar voor zijn overlijden in 1993, komen er flarden naar boven, als mijn grootvader in het ziekenhuis ligt te ijlen. ‘Hij zei dat hij in de stellingen lag en moest schieten op de Duitsers’, vertelt mijn tante Els. Naderhand wilde opa het er niet meer over hebben. Naarmate de 80-jarige herdenking van de inval dichterbij komt, vragen mijn vader en ik zich steeds sterker af: wat heeft hij precies meegemaakt?

Quote

De vondst van het identi­teits­plaat­je doet mij meer deugd dan als ik een gouden ring zou vinden

Hans Zeelen-Van Gemert
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei