Volledig scherm
Koningsdag in Rhenen dit jaar. © Herman Stöver

Organisatie Koningsdag Rhenen luidt de noodklok

RHENEN Tweeduizend euro. Dat lijkt niet veel geld maar dat kan het verschil zijn tussen wel of geen Koningsdag in Rhenen. ,,Zonder extra steun van de gemeente is het na 2020 afgelopen", aldus Jan Kleijn, voorzitter van de stichting Koningsdag Rhenen.

Kleijn, oud-wethouder van Rhenen, deed vorige week een beroep op de Rhenense politiek om financieel bij te springen. De reden: de stichting moet steeds meer geld uitgeven voor de beveiliging van het jaarlijkse evenement in Rhenen. Kleijn: ,,We moeten meer taken overnemen die de politie niet meer doet. Zo moesten we dit jaar zes beveiligers inhuren voor werk dat eerst de politie deed.”

Extra kostenpost

Quote

We hebben meer verkeersre­ge­laars nodig, meer EHBO'ers en nu meer beveili­gers. Die moeten we ook allemaal betalen.

Jan Kleijn

Dat betekende een extra kostenpost van zo'n 2.000 euro voor de organisatie. Voor dit jaar was het nog geen probleem. Kleijn kent de weg op het gemeentehuis en hij kon voor dit jaar nog een extra 500 euro lospeuteren. Maar dat is nog altijd een tekort van 1500 euro. De voorzitter van de Koningsdag-stichting wil dan ook graag een structurele bijdrage van de gemeente Rhenen. ,,We hebben zelf rond de 3.000 euro in kas. Daarmee kunnen we volgend jaar nog vooruit, maar zonder structurele steun kunnen we in 2021 geen Koningsdag meer organiseren. Dat risico kunnen en willen we niet lopen.”

De stichting werkt met een budget van zo'n 20.000 euro waarvan rond de 5.000 euro uit sponsoring komt en ook de horeca zo'n 3000 euro bijdraagt. Dat liet Kleijn weten op vragen uit de raadscommissie. Volgens hem wordt het steeds moeilijker met de steeds strenger wordende eisen om de Koningsdag in Rhenen te organiseren. ,,We hebben meer verkeersregelaars nodig, meer EHBO'ers en nu meer beveiligers. Die moeten we ook allemaal betalen. De scouting wil eigenlijk ook meer geld hebben voor de begeleiding die ze doen op het kinderdorp. Maar het geld moer er wel zijn.”

Kleijn wil niet de gemeente afvallen. ,,Want ze helpen op allerlei manieren mee, daar klagen we absoluut niet over, maar de beveiliging erbij kunnen we niet betalen."

Of de politiek daar wat voor voelt, moet nog blijken, maar burgemeester Hans van der Pas lijkt niet warm te lopen voor zo'n structurele bijdrage. In de raadscommissie meldde hij dat de Rijnweek en de motorcross ook zelf hun beveiliging betalen. ,,Koningsdag hoefde dat tot nu toe nog niet, anderen moeten het wel.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei