Volledig scherm
© ThinkStock

Oud-voorzitter VVA’71 moet ook ‘verduisterd geld’ terugbetalen

ACHTERBERG - Voormalig voetbalbestuurder Johan van Kouterik uit Achterberg blijkt niet alleen schulden te hebben bij de curator van de failliete voetbalclub VVA'71 uit Achterberg, de Achterberger blijkt eerder ook veroordeeld tot het terugbetalen van 210.000 euro in een andere zaak.

Hij is nu in beroep gegaan tegen deze veroordeling. Naast de geldstraf kreeg Van Kouterik vorig jaar 5 maanden cel waarvan een deel voorwaardelijk en 240 uur werkstraf opgelegd. Het OM, dat 9 maanden cel eiste, beschuldigt hem van belastingfraude en verduistering bij een bedrijf waar hij werkte. 

Van Kouterik was jarenlang voorzitter van VVA’71 uit Achterberg. Die roemruchte club ging failliet door een schuld van meer dan een miljoen euro. De rechter bepaalde eerder dit jaar dat hij een groot deel van die schuld moet betalen aan de curator.

Kwitantie

Deze strafzaak heeft niets met de voetbalclub te maken. Van Kouterik heeft het geld volgens de rechtbank verduisterd bij een bedrijf waar hij werkte. De gevallen voorzitter zou 210.000 euro hebben ingepikt. Hij houdt zelf vol dat hij voor dat bedrijf een grote contante betaling heeft gedaan. Hij miste alleen een kwitantie. De rechtbank vond dat vorig jaar niet onderbouwd. Zij veroordeelde Van Kouterik.

Het hoger beroep begon woensdag met een regiezitting in Amsterdam. Advocaat Jan Boone deed het verzoek om getuigen te horen die Van Kouterik zouden moeten vrijpleiten van witwassen. Het OM vond dat prima. Van Kouterik zei zelf tegen het hof dat hij onschuldig is. Het hof wees drie getuigen toe. De strafzaak gaat over 9 maanden verder.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei