Volledig scherm
© rgbstock.com

Plan voor wekelijkse koopzondag 'grote winkels' in Rhenen

RHENEN - De supermarkten en bouwmarkten in Rhenen moeten per 1 juli wekelijks op zondag open kunnen tussen 12 en 18 uur. De VVD-fractie in Rhenen komt hoogstwaarschijnlijk met een voorstel om dit mogelijk te maken. Wel komt er eerst een stadsgesprek over de koopzondag, dat zal plaatsvinden op 19 mei.

Momenteel is het in Rhenen mogelijk om 12 zondagen per jaar een ontheffing te krijgen om open te gaan op zondag.

Wens
Volgens Hans de Wilt, fractieleider van de VVD in Rhenen, is ruimere zondagopenstelling een wens van de eigenaren van de supermarkten Albert Heijn en Jumbo in het centrum van Rhenen. Zij waren vorig jaar in de zomer 12 zondagen op rij open en dat is goed bevallen. Daarnaast stellen ze op zondagen omzet te zien weglekken naar supermarkten in Amerongen en Wageningen.

Voorzichtig
De VVD zegt het thema voorzichtig te hebben aangepakt, mede met het oog op principiële bezwaren bij coalitiegenoot ChristenUnie. Dit is ook de reden dat het voorstel zich beperkt tot grotere winkels. De reguiliere middenstand moet in dit plan een ontheffing aanvragen bij het gemeentebestuur om op zondag open te kunnen. Als die wordt verkregen, is die wel voor alle zondagen geldig. In de gemeenteraad hebben de confessionele partijen CDA, CU en SGP 8 van de 17 zetels, een minimale minderheid.

In het debat wil De Wilt vooral praktische punten horen die het plan zouden kunnen beïnvloeden, zoals overlast door bevoorradingsverkeer of het verplichten van medewerkers om op zondag te werken.

De Vallei