Volledig scherm
Antoinette Kalkman heeft thriller geschreven die zich afspeelt op Plantage Willem III in Elst © Herman Stöver

Plantage Willem III in Elst decor voor thriller

ELST - Antoinette Kalkman schreef een thriller die zich afspeelt in natuurgebied Plantage Willem III in Elst. ,,Als het in de herfstig mistig is of gewoon klereweer, is dit gebied soms beangstigend."

Vanuit haar tuin kijkt Antoinette Kalkman uit op Plantage Willem III. ,,Als ik hier zit te schrijven, valt er zo een scène uit. In de zomer ziet alles er heel lieflijk uit. Maar als het in de herfstig mistig is of gewoon klereweer, is dit gebied soms beangstigend. Dat heeft me tot een aantal scènes geïnspireerd", vertelt ze. Plantage Willem III noemt Kalkman een bijzonder gebied. ,,Vroeger was het een tabaksplantage en nu is het teruggegeven aan de natuur. Er lopen kuddes Konikpaarden en Galloway koeien rond, er zijn reeën, marters en konijnen. Ik heb hier kalfjes geboren zien worden en hengsten zien vechten. Wij zijn als mens gewend om dieren te bekijken, maar hier bekijken zij ons. Soms voel ik me haast een indringer", zegt ze.

Vermoord

Haar thriller 'Bonuszoon' die zich in het gebied afspeelt, gaat over Lauren, die ervan wordt verdacht haar buurjongen te hebben vermoord. ,,Alles wijst erop dat zij het gedaan heeft. Lauren probeert erachter te komen wat er is gebeurd, maar wordt enorm tegengewerkt. Ze komt zelfs in een levensgevaarlijke situatie terecht en raakt steeds verder verwijderd van haar gezin", vertelt Kalkman. Net als Lauren uit haar boek heeft Antoinette Kalkman stiefkinderen. ,,Ik noem hen bonuskinderen, want dat vind ik een leuker woord. Omdat ik zelf onderdeel ben van een samengesteld gezin, ken ik de hobbels, valkuilen en ook leuke kanten ervan. Het valt niet mee om twee gezinnen samen te voegen, maar mijn boek gaat niet over de gruwelen in een samengesteld gezin. Wel over de impact die iemands opvoeding in het algemeen heeft", zegt ze.

Quote

Bonuskinde­ren vind ik een leuker woord

Antonionette Kalkman, Schrijfster

Verbittering

Een terugkerend thema in het boek is dat wanneer mensen iets naars meemaken, de een weer opkrabbelt en de ander vervalt in verbittering. ,,Hoe komt dat nou? Dat vind ik interessant. Ik ben geen psycholoog, maar ik denk dat het voor een groot deel door iemands opvoeding komt. Ik geloof dat het leven voor een groot deel maakbaar is. We kunnen geen ziekten of ongelukken voorkomen, maar als je positief in het leven staat, komt het uiteindelijk goed", meent Kalkman.
'Bonuszoon' is de debuutthriller van Antoinette Kalkman. ,,Meer dan twintig jaar heb ik een bedrijf in de financiële dienstverlening gehad. Ik kreeg steeds meer de behoefte om iets met schrijven te doen. Dat heb ik altijd leuk gevonden. Mijn boek had ook een roman kunnen zijn, maar elk verhaal heeft spanning nodig. Een kabbelend beekje is leuk, maar soms heb je ook behoefte aan een flinke hagelbui. Dit verhaal kwam in mijn hoofd en werd een thriller", aldus Kalkman. 

Uitgever


Het boek via een uitgever uitbrengen was haar grote droom. ,,Dat is gelukt, ondanks af en toe tegenslag en afwijzing door uitgevers. Je moet nooit opgeven als je ergens van overtuigd bent of echt iets wilt. Dat komt ook naar voren in het boek als Lauren zich een levensbedreigende situatie bevindt doordat ze haar intuïtie volgt. Ze blijft doorgaan ondanks dat het uitzichtloos lijkt", zegt ze.
Voorlopig is Antoinette Kalkman nog niet uitgeschreven. ,,Er broeit al een aantal ideeën in mijn hoofd voor een nieuw boek. Ik sluit niet uit dat het een roman wordt. Er hoeft niet altijd iemand dood te gaan."

‘Feedback van De Schrijfjuffers hielp me verder’

Antoinette Kalkman maakt deel uit van de Schrijfjuffers, vijf auteurs die op weg zijn naar hun eigen boek. Wekelijks bloggen zij daarover op schrijfjuffers.nl. ,,We hebben elkaar twee jaar geleden ontmoet tijdens een schrijfcursus van Marelle Boersma in Portugal. Als beginnend auteur is het helemaal niet makkelijk om een boek uitgegeven te krijgen, laat staan dat ze door winkels worden ingekocht. Daarom blijven we elkaar stimuleren en motiveren, ook al krijgen we tig afwijzingen en hebben we een verhaal al honderd keer herschreven”, zegt Antoinette Kalkman. De Schrijfjuffers lezen elkaars stukken en geven daar feedback op. ,,Die helpt ons verder. Zelf heb ik daardoor een aantal hoofdstukken van mijn boek omgegooid. In het begin dacht ik soms wel even: pff, ik moet het weer opnieuw doen. Maar het boek is er beter van geworden en dat is natuurlijk heel gaaf.” Inmiddels hebben drie Schrijfjuffers een boek gepubliceerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei