Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Koen Laureij

Poging provinciale SGP om rechtstreekse bus Rhenen naar De Klomp te behouden

RHENEN - De SGP in de provincie Utrecht heeft tevergeefs geprobeerd om de rechtstreekse busverbinding tussen Rhenen en station Veenendaal-De Klomp te behouden. Een voorstel daarover in Provinciale Staten haalde geen meerderheid.

Busmaatschappij Syntus wil buslijn 80/X80 tussen Rhenen en Veenendaal De Klomp in december schrappen. Daarvoor in de plaats komt een busverbinding tussen Rhenen en Veenendaal Centrum, waar de passagiers over kunnen stappen naar station Veenendaal-De Klomp. Voor de inwoners van Rhenen betekent dit dat ze hun rechtstreekse verbinding naar station Veenendaal De Klomp gaan missen.

Rhenen maakt bezwaar

Quote

De mensen die je op deze manier uit je bus weghaalt, zie je niet meer terug.

Bertrick van den Dikkenberg

De gemeente Rhenen heeft al bezwaar aangetekend tegen de plannen van vervoersmaatschappij Syntus om de rechtstreekse busverbinding tussen Rhenen en NS-station Veenendaal-de Klomp te schrappen. In Provinciale Staten heeft de SGP ook een poging ondernomen.

Fractievoorzitter Bertrick van den Dikkenberg uit Elst: ,,De nieuwe coalitie wil de komende periode meer inzetten op openbaar vervoer en de fiets. Dan moet je niet de verbinding met het belangrijkste station uit de regio uit de vervoerplannen wegknippen. Dat zou echt een slecht signaal zijn naar de inwoners van Rhenen. De mensen die je op deze manier uit je bus weghaalt, zie je niet meer terug. Die gaan voortaan met de auto.”

Hopen op een signaal vanuit Rhenen

De motie werd niet aangenomen, omdat meerdere partijen in de Provinciale Staten geen uitzonderingspositie wilde voor deze lijn. Er zijn namelijk nog meer lijnen die op de schop gaan in de plannen. Gert van Laar, fractievoorzitter van de SGP in Rhenen: ,,Jammer dat de motie niet is aangenomen, maar ik hoop dat het signaal vanuit Rhenen in het definitieve vervoerplan toch serieus wordt genomen.”

Het definitieve vervoerplan wordt in september vastgesteld door het college van gedeputeerden.

Wethouder Hans Boerkamp van Rhenen maakte eind juni bekend dat hij samen met reizigersorganisatie Rover en Regio Food Valley een bezwaarschrift willen indienen bij Syntus in Utrecht. ,,We willen juist dat openbaar vervoer een aantrekkelijker alternatief wordt voor de auto en dit helpt bepaald niet.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei