Promoveren op geboortekaartjes: nooit echt onderzoek gedaan naar oer-Nederlands fenomeen

De komst van een baby wordt nog steeds gemeld met een kaartje. Jan Noorlandt wil promoveren op de historie van het geboortekaartje.

Ooit waren het ‘de heer en mevrouw’ die in plechtige en godvruchtige bewoordingen melding maakten van hun net geboren baby. Voornamen van ouders kwamen pas daarna in zwang en de humor deed pas laat zijn intrede op de kaartjes.

Neerlandicus Jan Noorlandt (59) uit Rhenen ontdekte toevallig dat er geen boek bestond over het oer-Nederlandse en oer-Vlaamse fenomeen geboortekaartje. ,,Ik kwam naar aanleiding van een collectie geboortekaartjes in contact met het Centraal Bureau voor Genealogie en het Meertens Instituut. Toen ik vroeg of ze meer wisten van dit fenomeen, hadden ze slechts twee schamele artikeltjes. Er is nooit echt onderzoek naar gedaan.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei