Volledig scherm
© Lex van Lieshout

Provincie Utrecht verbiedt nieuwe geitenboerderijen om gevaar op longontsteking

RHENEN/ VEENENDAAL - De provincie Utrecht verbiedt de uitbreiding en vestiging van nieuwe geitenboerderijen. Aanleiding is aanblijvende onduidelijkheid over de oorzaak van gezondheidsrisico’s voor omwonenden.

De maatregel gaat vanaf woensdag 11 juli in en geldt voor aanvragen voor tien geiten of meer. Ook het veranderen van bestaande agrarische bedrijven naar geitenhouderijen met meer dan tien geiten, is niet meer mogelijk. De geitenstop geldt al langer in andere provincies, waaronder Gelderland en Noord-Brabant.

Quote

Zolang er onduide­lijk­heid bestaat over de precieze oorzaken, is het nodig dat het aantal gehouden geiten in de provincie niet verder toeneemt

Het provinciebestuur wijst op meerdere onderzoeken van het RIVM, waaruit blijkt dat omwonenden van geitenhouderijen in een straal van twee kilometer meer kans hebben op longontsteking. Er is nog geen duidelijkheid over de precieze oorzaken en oplossingen. „Zolang er onduidelijkheid bestaat over de precieze oorzaken, is het nodig dat het aantal gehouden geiten in de provincie niet verder toeneemt”, meldt de provincie. 

Discussies over nieuwe geitenboerderijen spelen vooral in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Eerder dit jaar gaf het gemeentebestuur nog een vergunning om een geitenboerderij uit te breiden. Dit gebeurde tegen de zin van omwonenden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei