Rhenen aan de slag met bereikbaarheid na slechte score

RHENEN - Vangen ondernemers vaak bot bij de gemeente Rhenen? Ja, volgens een onderzoek van het ministerie. Wethouder Jolanda de Heer trekt namens de gemeente het boetekleed aan. ,,Ik was niet blij met deze zeer slechte score.’’

In het rapport van het ministerie van Economische Zaken scoort Rhenen beroerd op het beantwoorden van vragen van ondernemers die bellen of mailen over een vergunning of ontheffing of het wijzigen van een bestemmingsplan. Slechts twee gemeenten in Nederland deden het slechter.

Nulmeting

De Heer noemde het rapport in de raadsvergadering dinsdag een 'beroerde nulmeting' aan het begin van deze periode voor het nieuwe college. De ChristenUnie en de VVD hadden daarover vragen gesteld. Toch wil de wethouder wel enkele kanttekeningen plaatsen bij het onderzoek. ,,Het is wel jammer dat het rapport geen inzicht geeft wat er dan precies mis is. Dat moeten we zelf gaan onderzoeken.’’ En de slechte score bij het mailverkeer is gebaseerd op vijf mails. 

De Heer heeft wel meer mogelijke verklaringen. Zo heeft de afdeling vergunningen heeft Rhenen een periode met personeelswisselingen en onderbezetting achter de rug. ,,Het was een ongelukkige momentopname.’’ Een ander probleem is dat er veel 'eenpitters' op het gemeentehuis werken, één iemand in plaats van een afdeling die zich bezig houden met een onderwerp. En die zijn niet 24 uur per dag zeven dagen per week beschikbaar, aldus De Heer.

Volledig scherm
Wethouder Jolanda de Heer. © Herman Stöver
Quote

Het is wel jammer dat het rapport geen inzicht geeft wat er dan precies mis is. Dat moeten we zelf gaan onderzoe­ken

Jolanda de Heer, Wethouder Rhenen

Cultuuromslag

Desondanks meldt de wethouder dat het met pleisters plakken alleen niet gaat werken. ,,Deze cijfers zijn niet acceptabel. Er is een cultuuromslag nodig. Slecht is slecht, het moet gewoon beter.’’ Zo gaat ze onder andere driehonderd mails laten checken hoe dat gelopen is. 

De wethouder gaat donderdag in gesprek met de ondernemers in Rhenen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei