Volledig scherm
Vuurwerk rond de Cuneratoren in Rhenen. © Jan Bouwhuis

Rhenen aan de slag met vuurwerkvrije zones

RHENEN - Krijgt Rhenen vuurwerkvrije zones bij de komende jaarwisseling? Een groot deel van de Rhenenaren ziet dat wel zitten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de gemeente onder de inwoners. Een interessant idee om verder uit te werken, aldus burgemeester Hans van der Pas.

De resultaten zijn voor Van der Pas niet aanleiding om direct maatregelen te nemen. ,,Want je ziet dat er geen duidelijke verschillen zijn tussen voor- en tegenstanders. Maar is is nuttige informatie om wat mee te gaan doen in de aanloop naar de jaarwisseling. Bijvoorbeeld bij de vraag of er vuurwerkvrije zones moeten komen. Na de zomer gaan we een stadsgesprek houden in Rhenen en dorpsgesprekken in Achterberg en Elst."

Carbidschieten

Een typisch Achterbergs onderwerp is het carbidschieten. Daar vindt de helft van de ondervraagden het een traditie die in stand gehouden moet worden, in Rhenen is dat maar 34 procent. Bijna de helft van alle ondervraagden vindt dat de tijd waarin carbid schieten geoorloofd is, korter moet. De resultaten laten geen grote verschillen zien tussen voor- en tegenstanders. Maar tussen de stad en de dorpen zitten soms grote verschillen. Zo ergeren Rhenenaren en Elstenaren zich nauwelijks aan open vuur, maar in Achterberg zegt 57 procent overlast te hebben. 

Vuurwerkvrije zone

Rhenenaren zien vuurwerkvrije zones in de bebouwde kom wel zitten. Zo'n 62 procent verwacht daarbij minder overlast, en 72 procent ziet een vuurwerkvrije zone zitten. Dierenasiels, dierenpensions en begraafplaatsen scoren het hoogst als potentiële vuurwerkvrije locaties. Alleen is de interesse voor vrijwillige vuurwerkvrije zones nog niet zo heel groot.

 Van de ondervraagden is slechts 31 procent positief over dat idee. Van der Pas heeft ook de resultaten gezien in Veenendaal waar afgelopen oud en nieuw een eerste poging is gedaan om bewoners zelf een vuurwerkvrije zone in te laten richten. Dat was daar nog geen succes. Van der Pas: ,,Als we dat willen doen, moeten we er als gemeente ook werk in steken. Ook borden plaatsen, niet alleen mensen een poster op laten hangen.”

Inwonerspanel

De resultaten komen uit een onderzoek dat de gemeente heeft gehouden onder de noemer ‘Rhenen Spreekt’, een inwonerspanel waar Rhenenaren aan mee kunnen doen. Van der Pas: ,,Zeg maar de stille meerderheid van Rhenen en we zijn bijzonder blij met de vele reacties. 816 van de 916 panelleden hebben gereageerd, dat is een uitstekende respons. Daardoor hebben we de resultaten ook per kern uit kunnen splitsen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei