Volledig scherm
© Marlies Wessels

Rhenen en Veenendaal zetten extra stap in bestrijding hennepteelt

Rhenen en Veenendaal gaan met politie, netbeheerders en woningcorporaties in onderling informatie over opmerkzaamheden uitwisselen om hennepteelt op te sporen en te voorkomen.

Onder het hennepconvenant hebben alle 39 gemeenten in Midden-Nederland hun handtekening gezet. Zij gaan samenwerken met meer de politie, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en woningcorporaties. Ook netbeheerders Stedin en Liander doen mee.

,,Dit convenant met elkaar maakt het mogelijk om onderling informatie uit te wisselen om de georganiseerde hennepteelt tegen te gaan”, vertelt wethouder Engbert Stroobosscher.

Niet verplicht om te delen

Volgens de afspraak wordt het juridisch mogelijk om informatie met elkaar te delen over verdachte situaties. ,,Bijvoorbeeld als de netbeheerder constateert als er bovengemiddeld veel stroom wordt afgenomen in een huishouden. Dan is het handig om ook andere informatie te krijgen.”

,,Partijen zijn niet verplicht om gegevens te delen maar worden daar wel toe opgeroepen”, zegt Stroobosscher. “Daarbij worden alle rechten van het individu worden gewaarborgd. Maar het algemeen belang gaat hier voor.”

De uiteindelijke regie bij ontmantelingen en het instellen van een strafrechtelijk onderzoek ligt bij de politie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei