Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rijnhout Media

Rhenen gaat boetes uitdelen voor afval dumpen

RHENEN Even de vuilniszak neerzetten waar-ie niet hoort? Of wat overtollig huisraad op straat zetten onder het mom 'dat halen ze het wel op’? Niet meer in Rhenen. Daar lopen de 'vervuilers’ straks kans op een boete van 150 euro en bezwaar maken kun je dan vergeten.

Het is een probleem dat vooral in de stad Rhenen speelt, vertelt burgemeester Hans van der Pas. ,,In Elst en Achterberg krijgen we nauwelijks meldingen. Maar in Rhenen zijn er wel plekken waar mensen hun vuil op straat zetten. Ook bij de hoogbouw speelt het probleem. En daar willen we vanaf.” 

Want als één iemand een vuilniszak bij een container neerzet, in plaats van in de container te gooien, dan zet er al snel iemand een tweede zak erbij. Van der Pas: ,,Of voor je het weet staat er een heel huisraad op straat.”

Aanbieden afval kost geen geld

Quote

Het is een grote ergernis in Rhenen en dat willen we aan kunnen pakken met deze regeling

Hans van der Pas

Het is een beetje een vorm van luiheid, aldus de burgemeester. Want het vuilnis aanbieden kost geen geld in Rhenen. Maar als het aan B en W ligt, krijgt de dader straks een boete van 150 euro. En dat kan bij een tweede overtreding oplopen naar 180 euro. Dat moet gebeuren met een zogenaamde beleidsregel spoedeisende bestuursdwang. 

Veenendaal is onlangs met hetzelfde plan gekomen, ook daar gaat de gemeente boetes uitdelen aan mensen die afval op straat achterlaten. Dat Rhenen dat nu ook gaat doen, is geen navolging van de buurgemeente, aldus de burgemeester. Rhenen heeft meer zicht op het probleem gekregen omdat er tegenwoordig drie boa's door de stad lopen in plaats van één. ,,En dan zie je meer. Het is een grote ergernis in Rhenen en dat willen we aan kunnen pakken met deze regeling. Hiermee kun je ook lange procedures en bezwaren voorkomen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei