Uitstel van de aanleg van de fietstunnel voor Achterberg lijkt onvermijdelijk.
Volledig scherm
Uitstel van de aanleg van de fietstunnel voor Achterberg lijkt onvermijdelijk. © Herman Stover

Rhenen houdt rekening met een ‘coronatekort’ tot drie miljoen euro

RHENEN - Een tekort dat op kan lopen tot drie miljoen euro. Dat hangt Rhenen boven het hoofd door de coronacrisis. Wethouder Hans Boerkamp laat daarom verschillende scenario's maken wat Rhenen wel of niet kan dit jaar. ,,Maar een aantal dingen moeten we voorlopig uitstellen.”

Dat is althans het advies dat B en W aan de gemeenteraad wil geven wanneer straks de begroting voor de komende jaren weer aan de orde komt. Want tekorten gaan er komen, aldus Boerkamp. Al is nog niet duidelijk hoeveel. 

,,Veel gemeenten zijn op zoek naar wat de gevolgen zijn. Dat is voor iedere gemeente weer anders. De een loopt veel toeristenbelasting mis, een andere gemeente misschien weer veel parkeergeld. We helpen bijvoorbeeld de ondernemers in het centrum van Rhenen door voorlopig geen precario voor te terrassen te innen. De bouw ligt deels stil, daardoor krijg je als gemeente minder bouwleges binnen.”

Scenario's oplopend tot drie miljoen tekort

Om straks in Rhenen de raad toch een begroting voor te kunnen leggen, komen er drie scenario's met tekorten. Die scenario's gaan uit van een tekort van 750.000 euro, anderhalf miljoen euro en drie miljoen euro. De raad kan dat als leidraad gebruiken voor de plannen van de komende jaren.

Nieuw beleid is voorlopig niet gewenst, zo is het advies van B en W. Boerkamp: ,,De vraag is, wat schuiven we door?” 

Als voorbeeld van een plan dat voorlopig de ijskast in gaat, is de fietstunnel onder het spoor voor Achterberg, bij de kruising van de provinciale N233 en de Achterbergsestraatweg. Een project waar Rhenen en de provincie gezamenlijk rond de 10 miljoen euro in willen steken. 

De gemeenteraad gaat op 7 juli vergaderen over de financiën voor de komende jaren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei