Volledig scherm
Impressie van het zonnepanelenfietspad in Rhenen, dat komende maand wordt aangelegd. © Provincie Utrecht

Rhenen krijgt een zonnefietspad van 25 meter lengte

RHENEN - De aanleg van de eerste fietspaden met zonnepanelen in de provincie Utrecht is aanstaande. Niet alleen wekt het nieuwe wegdek energie op om het fietspad te verlichten, ook zorgen de panelen voor verwarming om gladheid in de winter te voorkomen.

In Rhenen wordt in de week van 3 februari begonnen met de aanleg van zonnepanelen op het ‘Fietspad van de Toekomst’. Dit pad loopt langs de provinciale weg (N225) van De Uithof tot aan Wageningen. De panelen komen ter hoogte van Remmerden in het wegdek. Het gaat om een stuk van 25 meter.

Deze zomer legt de provincie ook zonnepanelen aan op het fietspad langs de N417 bij Maartensdijk. De proeven in Rhenen en Maartensdijk moeten uitwijzen of fietspaden kunnen helpen bij het opwekken van duurzame energie. Bovendien hoeft geen extra grond te worden gebruikt voor de panelen en wordt ook het landschap niet aangetast door zonnepanelen op bestaande fietspaden te leggen.

Grotere schaal

De experimenten kosten 1,5 miljoen euro en moeten uitwijzen of deze vorm van energiewinning in de toekomst vaker en op grotere schaal kan worden toegepast.

In 2018 testte de provincie bij Kockengen ook al een jaar lang zonnepanelen op een rijstrook voor gemotoriseerd verkeer op de N401. Hier lagen 48 panelen. Deze energiemat zou twee jaar blijven liggen, maar werd na een jaar weer weggehaald. De stroefheid van de panelen was door slijtage minder geworden en dat leverde gevaar op voor het verkeer. Daarom wordt nu geëxperimenteerd met fietspaden.

Problemen in Ede

Dat een verwarmd fietspad in de winter toch glad kan zijn, blijkt in Ede. Een deel van het ‘verwarmde’ fietspad aan de Bovenbuurtweg in Ede is afgesloten. De zonnepanelen in het wegdek die voor de warmte moeten zorgen als het vriest of als er sneeuw valt, zijn te glad. En dat is gevaarlijk voor de fietsers.

Easypath - verantwoordelijk voor de aanleg - zal de laag zo snel mogelijk vervangen, maar daarvoor moeten de weersomstandigheden eerst beter zijn.

De Vallei