Volledig scherm
Een bezoekster legt bloemen bij het monument aan de Buitenomme. © DG/Arnold Winkel

Rhenen opent herdenkingsjaar door terug te denken aan evacuatie in 1940

RHENEN - Rhenen is het jaar van de herdenking van de Slag om de Grebbeberg in 1940 en de bevrijding in 1945 vrijdagavond begonnen met een sobere herdenking bij het monument aan de Buitenomme.

Het monument herinnert aan de plaatsen waar zesduizend inwoners van Rhenen de eerste drie maanden van de Tweede Wereldoorlog gastvrij onderdak vonden: Berkenwoude, Bergambacht, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Nieuw-Lekkerland. Burgemeester Hans van der Pas voegde daar in zijn toespraak Stolwijk aan toe.

Kolenschepen en sleepboten

Van der Pas memoreerde bij het onlangs grondig schoongemaakte monument dat het eigenlijk de bedoeling was dat de Rhenenaren onderdak zouden vinden op Goeree-Overflakkee. Daarom zetten de vier kolenschepen en vijf sleepboten op 10 mei, na het uitbreken van de oorlog, koers naar Middelharnis. 

Daar kwamen de vluchtelingen echter nooit aan. De ontheemde Rhenenaren vonden daarna gastvrij onderdak in de zogeheten vluchtgemeenten. ,,Ondanks dat zij daar niet op waren voorbereid’’, zei Van der Pas. Het was het begin van een band die tot op heden voortduurt.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Tientallen belangstellenden woonden de plechtigheid bij. © DG/Arnold Winkel

Gedicht

Ton van der Linden las het gedicht Geluk en Ongeluk voor van de Duitse predikant en theoloog Dietrich Bonhoeffer, die in 1945 werd geëxecuteerd door de nazi's. Na het zingen van het Wilhelmus onder begeleiding van Crescendo uit Elst en het leggen van bloemen, trokken de tientallen bezoekers in wandelpas naar de Cunerakerk, waar het programma verder ging.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Ton van der Linden draagt een gedicht voor. Burgemeester Hans van der Pas kijkt toe. © DG/Arnold Winkel

Om stil te staan bij 80 jaar Slag om de Grebbeberg en 75 jaar bevrijding kent Rhenen dit jaar tal van bijzondere activiteiten.

Volledig scherm
Crescendo uit Elst zorgde voor de muzikale omlijsting van de herdenking. © DG/Arnold Winkel
Volledig scherm
Het schoongemaakt monument aan de Buitenomme. © DG/Arnold Winkel

De Vallei