Dodenherdenking op de Grebbeberg in 2017.
Volledig scherm
Dodenherdenking op de Grebbeberg in 2017. © ANP

Rhenen staat stil bij begin en einde van oorlog

RHENEN - Wie de komende maanden door Rhenen komt, kan het haast niet zijn ontgaan dat deze stad een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zowel bij de start in 1940, als de bevrijding in 1945.

Zo staat er op het Henk Deysplein (tussen de molen en de Jumbo) vanaf 31 januari een tijdelijk lichtmonument van kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde. Het Holocaust monument bestaat uit lichtgevende herdenkingsstenen. Elke steen symboliseert een dodelijk slachtoffer uit de oorlog. 

Struikelstenen

Voorafgaand aan de onthulling van het werk van Roosegaarde worden op verschillende plaatsen in Rhenen zogeheten struikelstenen geplaatst. Die komen op plekken te liggen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden woonden en die later zijn weggevoerd naar concentratiekampen.

Lees verder onder de foto.

De gedenkplaquette voor de vluchtgemeenten aan de Buitenomme.
Volledig scherm
De gedenkplaquette voor de vluchtgemeenten aan de Buitenomme. © DG/Arnold Winkel

Officiële aftrap

De officiële aftrap van het herdenkingsjaar is twee weken eerder. Vrijdag staat de stad stil bij de evacuatie van Rhenenaren naar Berkenwoude, Bergambacht, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Nieuw Lekkerland aan het begin van de oorlog. 

Bij het monument aan de Buitenomme is er om 19.00 uur een korte herdenking, waarbij ook vertegenwoordigers van de opvanggemeenten aanwezig zijn. Daarna is er in de Cunerakerk de documentaire Blik op Vrijheid te zien. Die brengt vluchtelingen van de afgelopen decennia in beeld.

Traditionele dodenherdenking

Op 4 mei is op de Grebbeberg de traditionele dodenherdenking. In de nacht erna passeren tientallen loopgroepen het monument tegenover het Militair Ereveld die het bevrijdingsvuur van Wageningen naar hun woonplaatsen brengen. 

Popkoor Future verzorgt die nacht een optreden. Ook worden er bij het monument 75 kaarsjes ontstoken. Ook op de graven van de gesneuvelde militairen branden dan kaarsen. Op Bevrijdingsdag is er een Vrijheidsmaaltijd in de Gedachteniskerk.

Lees verder onder de foto.

Veel loopgroepen die het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen, passeren de Grebbeberg.
Volledig scherm
Veel loopgroepen die het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen, passeren de Grebbeberg. © ANP

Locatietheater

Toneelspelers uit Wageningen en Rhenen brengen op 22 en 23 mei locatietheater op de flanken van de Grebbeberg, in het bos achter het Ereveld. ,,Wat ze precies gaan spelen, zijn we nu aan het bedenken’’, zegt Hans Brons, voorzitter van de Stichting Slag om de Grebbeberg. ,,Het wordt de vierde keer dat we het doen, maar het wordt in elk geval wat anders dan de vorige keren.’’

Brons noemt deze voorstellingen als een van zijn persoonlijke hoogtepunten van dit herdenkingsjaar. ,,Maar ik verwacht ook veel van theaterconcert Vrij Land op 15 mei in sporthal ‘t gastland. Die voorstelling was te groot voor de Cunerakerk, dus vandaar dat we uitwijken.’’

Locatietheater in 2010.
Volledig scherm
Locatietheater in 2010. © Tamara Reijers

De Vallei