Volledig scherm
De politie controleert de afsluiting van de Spoorbaanweg in Rhenen. © Politie

Rhenen wacht met smart op vergunning voor spitsontwijken

RHENEN - Wanneer kunnen Rhenenaren nu eindelijk eens een vergunning aanvragen om de spits te kunnen mijden? Snel, belooft wethouder Hans Boerkamp na vragen daarover in de gemeenteraad. Hij stuurt aan op 1 juli. 

In 2017 voerde Rhenen een spitsafsluiting door op de Spoorbaanweg en de Kastanjelaan, twee straten die parallel open aan de N233 richting de Rijnbrug. Die twee straten werden veel gebruikt door sluipverkeer dat de files voor de Rijnbrug in de spits wilden vermijden.

Uitzondering voor Rhenenaren

Maar veel Rhenenaren klaagden erover dat ze daardoor in de spits niet even naar de stad of naar de dokter of het zwembad konden. Daarom besloot de gemeenteraad begin april om voor Rhenenaren een uitzondering te maken. Die kunnen een vergunning aanvragen (kosten 16 euro per vergunning per jaar) waarmee ze in de spits over de twee wegen mogen rijden. Niet-Rhenenaren moeten dan in de spits aan blijven schuiven in de file op de N233.

Alleen, die vergunning kan nog steeds niet aangevraagd worden. Reden voor diverse partijen in de gemeenteraad om dinsdag aan de bel te trekken. ,,We krijgen daar veel vragen over van bewoners die willen weten wanneer”, aldus raadslid Ana Hulsebosch namens vier partijen.

Nu nog steeds een boete

Wethouder Hans Boerkamp hoopt het voorstel op 1 juli klaar te hebben. Het was lastig om daar mensen en tijd voor vrij te maken, aldus Boerkamp. Dan moet het aanvragen van de vergunning ook via de website van de gemeente mogelijk zijn. Nu kan dat nog niet. Boerkamp: ,,Wat logisch is want de regeling is nog niet rond.” Rhenenaren die nu zonder vergunning in de spits over de Spoorbaanweg en Kastanjelaan rijden, kunnen ook een boete krijgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei