Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Ad van der Velden

Rhenen wil vaker PMD-afval ophalen

RHENEN - De gemeente Rhenen wil vaker het PMD-afval op gaan halen. Op die manier hoopt de gemeente de burger nog beter zijn afval te laten scheiden 

De inwoners van Rhenen hebben zelf aangegeven dat het PMD-afval (plastic, metaal en drinkpakken) best vaker opgehaald mag worden dan de één keer per twee weken zoals dat nu gebeurt. Meer PMD betekent minder restafval en dat is ook goed voor de portemonnee van de inwoner en de gemeente. 

Nu hoeven Rhenenaren niet te betalen voor het aanbieden van restafval, zoals in buurgemeenten wel gebeurt. Beter scheiden levert dus niet direct financieel voordeel op. ,,Maar beter scheiden kan gunstige gevolgen hebben voor de hoogte van de afvalstoffenheffing”, laat wethouder Peter de Rooij weten.

Nu één keer in de twee weken

Sinds 2016 wordt het PMD-afval één keer in de twee weken opgehaald. Er zit een flink stijgende lijn in. Zo werd in 2016 nog 163 ton opgehaald, vorig jaar was dat al opgelopen naar 296 ton. 

Als het PMD-afval vaker wordt opgehaald, betekent dat wel dat het restafval minder vaak op wordt gehaald. In de plannen wordt dat straks één keer in de vier weken opgehaald.

De aanleiding voor de plannen is dat Rhenenaren wat achterlopen bij het scheiden van hun afval. Het landelijke streven is om volgend jaar iedere Nederlander 75 procent van zijn afval scheidt. In Rhenen is dat nu 69 procent.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei