Volledig scherm
Henk Deys (links) deze week tijdens het inrichten van zijn tentoonstelling. © Herman Stöver

Rhenenaar Henk Deys krijgt eigen plein

RHENEN - Henk Deys heeft in Rhenen een straatnaambord gekregen. De Rhenenaar krijgt een plein naar hem vernoemd in het centrum van de stad.

Het gaat om het zogenaamde 'Jumbopleintje' op de kruising bij de Barakken en de Molenstraat. De 85-jarige Deys werd met het straatnaambord verrast tijdens de officiële opening van het Stadsmuseum Rhenen. Met ingang van zaterdag is er in dat museum een tentoonstelling te zien van de kaartencollectie van de erevoorzitter van de historische vereniging.

Burgemeester Hans van der Pas onthulde het straatnaambord. De Straatnamencommissie kwam met het idee voor de nieuwe straatnaam. Overigens zonder commissielid Deys zelf voor wie het een verrassing was. 

Publicaties

Het werk van Henk Deys is ontzettend belangrijk geweest voor de beschrijving van de geschiedenis van Rhenen, aldus de gemeente. 'Daarnaast is zijn werk van belang geweest voor de regio en de provincie Utrecht. Er staan dan ook tal van publicaties op zijn naam. Zijn verzameling kaarten en materialen over de geschiedenis van Rhenen is overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht', aldus de motivatie.

Veel functies

Henk Deys is erevoorzitter van de ‘Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en omstreken’. Hij bekleedde ook diverse andere functies; redactielid van het periodiek ‘Caert-Thresoor’, secretaris van de ‘Stichting Stichtse Geschiedenis’, lid van de koepelorganisatie ‘Stichting Federatie Stichts Cultureel Erfgoed’, lid van de werkgroep ‘Kadastrale Atlas provincie Utrecht’, correspondent van de ‘Stichting Menno van Coehoorn’, bestuurslid van de ‘Stichting Gebroken Lente’ en gids bij rondleidingen over de hoornwerken bij de Grebbesluis in Rhenen. Ook schreef Henk Deys schreef vele artikelen en boeken en hield talloze spreekbeurten over de geschiedenis van Rhenen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei