Volledig scherm
© ANP

Rhenenaar positiever over koopzondag dan winkeliers

RHENEN - Inwoners van Rhenen zijn relatief positief over een ruimere zondagsopenstelling van winkels, winkeliers en hun medewerkers staan daar heel anders in. Dat blijkt uit een peiling die de afgelopen week is gedaan in opdracht van de gemeenteraad.

De deelnemers kregen onder meer vier opties voorgelegd rond zondagshoppen waaruit ze konden kiezen.

Percentage
Van de ondervraagde 480 inwoners gaf 45 procent aan het prima te vinden als op zondagmiddag de winkels open zijn. Nog eens 15 procent maakt het niet uit en 30 procent wil dat op zondag alle winkels dicht zijn. Dat laatste percentage lag in Achterberg nog fors hoger met 66 procent. De onderzoekers ondervroegen minimaal één gezin in elke straat in Rhenen.

Het winkelpersoneel antwoordde heel anders. Van de 41 ondervraagde personeelsleden zei 44 procent dat alle winkels dicht horen te zijn. Bij winkeliers lag dat eveneens op 44 procent.

Initiatiefvoorstel
De peiling werd gedaan ter voorbereiding op het raadsdebat over een initiatiefvoorstel van de VVD. Die partij wil de twee supermarkten in Rhenen en de bouwmarkt de mogelijkheid geven elke zondagmiddag open te gaan. Andere winkels moeten dit via een ontheffing ook kunnen.

Het maximum aantal zondagen voor alle winkels is nu twaalf per jaar. De gemeenteraad spreekt de komende weken twee keer over het voorstel en neemt op 5 juli een besluit.

De Vallei