Volledig scherm
© Thinkstock

Schuld failliete voetbalclub VVA ruim 1 miljoen

ACHTERBERG - De schuld van de eind december failliet verklaarde voetbalclub VVA '71 in Achterberg is veel groter dan eerder gedacht. Schuldeisers onder aanvoering van de Belastingdienst hebben 8,5 ton tegoed, aan de club gelieerde stichtingen claimen nog eens 4,5 ton.

Dat blijkt uit de verslagen die curator Janina Maduro de afgelopen maanden heeft gepubliceerd.

Naheffing
De Belastingdienst is met 318.000 euro de grootste schuldeiser van de vereniging. Een naheffing die de fiscus eind vorig jaar indiende, gaat over de jaren 2010-2013. Daarna lijkt de boekhouding volgens de curator in orde. Elf anonieme crediteuren hebben samen 532.000 euro tegoed. Het gaat voornamelijk om nog niet afgeloste leningen.

Stichtingen
Ook twee nauw aan de club gelieerde stichtingen hebben volgens de curator geld tegoed van VVA. Met enkele leveranciers menen zij recht te hebben op in totaal 450.000 euro. Beide stichtingen zijn begin dit jaar eveneens failliet verklaard. De andere kant op liggen er overigens ook vorderingen.

Voetbal Promotie
Een van de stichtingen achter VVA, Voetbal Promotie Achterberg, is ook nog niet klaar met de fiscus. Die denkt nog 246.000 euro tegoed te hebben. Enkele spelers willen ruim 8.000 euro aan achterstallige vergoedingen alsnog uitbetaald krijgen. VVA speelde tot dit seizoen in de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal.

Dubbeling
Johan van Kouterik was voorzitter van VVA tot augustus 2012 en runde Voetbal Promotie Achterberg tot eind 2015. Volgens hem overlappen de claims van de Belastingdienst elkaar. „We zijn daarover in contact met de curator en de Belastingdienst.” De afwikkeling van het faillissement is nog volop gaande. De kans dat schuldeisers hun geld terugzien, lijkt klein. Verkoop van de kantine en voetbalmaterialen leverde een kleine 25.000 euro op.

De Vallei