Volledig scherm
Het terrein bij Achterberg waar de afgelopen week archeologische opgravingen zijn gedaan. © DG

Sporen van palen en waterput op Linde-terrein Achterberg

ACHTERBERG - Een nieuwe archeologische vondst in Achterberg: archeologen vonden vorige week verkleuringen in de grond die duiden op palen en een waterput. De sporen zijn veilig gesteld. Wat er precies is aangetroffen, is nog niet bekend.

Het onderzoek vond plaats op de bouwlocatie bij de Bovenweg waar woonzorgcentrum De Linde gebouwd gaat worden. Omdat Achterberg archeologisch gezien een interessant en waardevol gebied is, is er extra onderzoek gedaan, aldus de gemeente.

,,Vanwege eerdere vondsten van onder andere een grafveld op de bouwlocatie van De Linde is in 2012 al een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd", aldus een woordvoerder. ,,Er zijn toen resten van nederzettingen uit verschillende perioden gevonden. Daarom moet de bouwlocatie of in tact moet blijven of worden opgegraven. Dat laatste is nu gebeurd.’’ 

Alles is door de archeologen gedocumenteerd en in kaart gebracht en op die manier veilig gesteld. Veilig stellen van de sporen gebeurt door monsters en voorwerpen te bewaren en door foto’s en beschrijvingen vast te leggen. 

Kasteel van Achterberg

Bij Achterberg stond in de Middeleeuwen de burcht Ter Horst, een kasteel van de bisschop van Utrecht om het gebied te beschermen tegen invallen vanuit Gelre (Gelderland). Dat gebouw is in de zestiende eeuw afgebroken. Bij opgravingen in 1942 werden delen van een ringmuur uit bakstenen opgegraven. Tegenwoordig is er niets meer zichtbaar van het kasteel.

Goudschat

Volledig scherm
De gouden halssieraden uit Achterberg. © Gemeente Rhenen

In 1938 werd in aan de Friesesteeg bij Achterberg Achterberg, niet ver van de plaats waar de burcht stond, een goudschat gevonden. Het betrof drie gouden sieraden: twee halsringen van massief goud en de schakel van een halsketting uit het begin van de vijfde eeuw. De schat maakt onderdeel uit van de collectie van het Rhenense museum dat momenteel verbouwd wordt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei