Volledig scherm
De Rijnbrug van Rhenen. © Sven Menschel

Stikstofcrisis kan verbreding Rijnbrug in de weg zitten

RHENEN - De geplande verbreding van de Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren is een van de projecten die gevaar kunnen lopen door de stikstofcrisis. Wethouder Hans Boerkamp van Rhenen heeft echter goede hoop dat er een oplossing gevonden kan worden.

De verbreding van de brug moet een oplossing bieden voor de toenemende files die dagelijks voor de Rijnbrug staan vanuit Rhenen en vanuit de Betuwe. De provincies Utrecht en Gelderland besloten eind 2018 besloten om de brug te verbreden van twee naar vier rijstroken. In 2025 moet dat klaar zijn. Deze maand hebben de provincies de eerste stap gezet met de publicatie van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau.

Brug ligt in een Natura 2000-gebied

Maar de verbouwing van de brug heeft ook last van de stikstofcrisis. Gedeputeerde Staten van Gelderland waarschuwden daarvoor in een statenbrief van afgelopen dinsdag. De brug ligt in een Natura 2000-gebied en bij de verbreding van de brug kan neerslag van stikstofdioxide niet op voorhand worden uitgesloten.

Wethouder Hans Boerkamp van Rhenen weet van de problematiek: ,,De stikstofproblematiek heeft impact op alle grote bouwprojecten op dit moment. Er wordt nu landelijk gezocht naar een oplossing. We hebben er net als de provincies vertrouwen in dat dit ook voor de Rijnbrug een oplossing gaat bieden.”

Wat Boerkamp betreft moet nu onderbouwd worden wat het effect van de stikstof is. ,,De jaren die het nog gaat duren bieden ook de ruimte om dit te bewerkstelligen.”

De Vallei