Begin van de vuurwerkvrije zone in Rhenen.
Volledig scherm
Begin van de vuurwerkvrije zone in Rhenen. © DG

Stoeptegels en borden om vuurwerk uit te bannen in Rhenen

RHENEN Ineens liggen er ‘vuurwerkstoeptegels’ in het Rhenense centrum. En hangen er verbodsborden voor vuurpijlen. De reden: Rhenen krijgt dit dit jaar voor het eerst vuurwerkvrije zones en iedereen kan nu zien waar die zones beginnen en eindigen.

Ze verschenen deze week op diverse plekken in de stad Rhenen en het dorp Elst. In totaal tien borden en twintig stoeptegels. Die geven precies de plek aan waar op Oudejaarsdag overdag geen vuurwerk afgestoken mag worden tussen 08.00 uur en 18.00 uur.

Quote

Door het instellen van vuurwerk­vrije zones hopen we dat inwoners elkaar hierop durven aanspreken

Nou mag er die dag sowieso op dat tijdstip niet ‘geknald’ worden. ,,Maar we weten allemaal dat het op verschillende plekken toch voor die tijd gebeurt. We geven de zone aan met borden en stoeptegels", aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,Door het instellen van vuurwerkvrije zones hopen we dat inwoners elkaar hierop durven aanspreken.”

Wensen van de bewoners gepolst

De afgelopen maanden heeft de gemeente de wensen van de bewoners in Rhenen, Achterberg en Elst gepolst. Wat willen zij met Oud en Nieuw? Uit de resultaten van zes inloopbijeenkomsten en een enquête kwam onder andere de wens naar boven voor vuurwerkvrije zones. ,,Samen met inwoners is gesproken over de invulling van vuurwerkvrije zones, de zones zijn bepaald en er zijn spelregels afgesproken. Als gemeente vinden we het belangrijk dat de we rekening houden met elkaar en samen een fijne jaarwisseling hebben.”

Tekst loopt door onder de foto

Begin van de vuurwerkvrije zone in Rhenen
Volledig scherm
Begin van de vuurwerkvrije zone in Rhenen © DG

In Rhenen is dat het centrum. In Elst zijn dat de straten Eierveld, Tabakshof en Spijlen en het winkelgebied. ,,In de huidige vuurwerkvrije zones hebben veel mensen last van vuurwerk dat mensen afsteken. Inwoners durven soms hun boodschappen niet meer te doen en huisdieren zijn bang. Juist hierom spreken we af dat we binnen de vuurwerkvrije zone geen vuurwerk wordt afgestoken.”

Tegels in januari weer weg

De hele operatie kost iets meer dan duizend euro. Begin januari worden de tegels en de borden weer verwijderd. De gemeente Rhenen is nog bezig om te bekijken of er in Achterberg een nieuwe locatie is voor het carbidschieten. Dat kan niet meer vanwege de bouw van nieuwe woningen op de plek waar dat nu gebeurt. De gemeente hoopt daar volgende week uitsluitsel over te kunnen geven. 

De Vallei