Volledig scherm
Het boek 'De weg van de Wederopbouw'. © PR

Strijd tussen traditionalisten en modernisten tijdens Wederopbouw

WAGENINGEN/ RHENEN - De oorlogshandelingen waren voorbij, zowel even na mei 1940 als na mei 1945. Maar de strijd ging bij stedenbouwkundigen en architecten door: tussen traditionalisten en modernisten.

Rhenen en Wageningen danken hun gezellig nostalgisch ogende binnensteden, gebouwd volgens de inzichten van de Delftse School, aan het (op zich trieste) feit dat de steden al in 1940 werden verwoest. En dat aan de (eerste) wederopbouw al datzelfde jaar begonnen werd.

Winnende hand
Want hoe later de wederopbouw in steden ter hand werd genomen na de oorlog, hoe meer de modernisten aan de winnende hand waren. Rhenen en Wageningen hebben terecht een prominente plek gekregen in het nieuwe boek over de Wederopbouw in de gemeenten Rhenen, Wageningen, Renkum en Arnhem.

Prettig leesbaar
De teksten van Henk Deys (over Rhenen) en Maarten van den Wijngaart (Wageningen) voeren de lezers op een prettig lezende en informatieve wijze langs de bouwgeschiedenis in beide tot tweemaal toe zwaar getroffen steden. In Rhenen is de Delftse School nog steeds gezichtsbepalend in het stadscentrum. In Wageningen is de strijd tussen traditionalisten en modernisten heel goed zichtbaar.

Wie wil weten hoe de oude steden langs de Rijn uit hun puin herrezen: lees het boek.

Een uitgebreide recensie in De Gelderlander, editie Vallei, van woensdag 30 november, als e-paper te lezen via krant.gelderlander.nl

De Vallei