Volledig scherm
De struisvogel loopt weg nadat zij een 'verrassings-ei' heeft achtergelaten bij de giraffe. © Ouwehands Dierenpark

Struisvogel legt 'verrassing-ei' voor giraffe in Ouwehands

RHENEN - Kunnen bezoekers van Ouwehands Dierenpark in Rhenen binnenkort een nieuwe diersoort zien? Dat is de vraag nadat een struisvogel donderdag een ei heeft gelegd bij een giraffe, na een innig tafereel tussen de dieren.

De liefkozing en het daarna gelegde 'verrassings-ei' werden op de foto gezet. „Een bijzonder moment, ik heb zoiets nog nooit eerder gezien”, zegt hoofd dierverzorging Dirk-Jan van der Kolk van de Rhenense dierentuin.

Vergissing
Volgens hem heeft de struisvogelhen een vergissing gemaakt, voortkomend uit haar natuurlijke drang. „In het wild kruipen de hennen bij de haan in en door hem gebouwd nest en leggen daar hun eieren. Zij broeden ze vervolgens samen uit. Waarschijnlijk heeft de hen gedacht: 'Ik ga lekker warm bij die giraffe liggen en leg daar m'n ei'.”

„Nee, natuurlijk leidt dit ei niet tot een nieuwe diersoort. En een struisvogelkuiken kruipt er ook niet uit”, aldus Van der Kolk. „Wij hebben geen haan, dus de eieren van onze struisvogelhennen zijn onbevrucht.”

Gekookt ei
Het ei is weggehaald door dierverzorgers. Daarna kunnen er meerdere dingen mee gebeuren. Van der Kolk: „Of we blazen 'm uit en gebruiken het voor educatieve doeleinden voor kinderen in het park. En soms koken we het en geven we het aan dieren die graag een gekookt ei lusten, zoals de mensapen of stokstaartjes.”

Andere keren wordt het ei als verrijking in het verblijf van bijvoorbeeld tijgers en leeuwen gelegd, die de schaal breken en de eierstruif oplikken.

De inhoud van het struisvogel-ei is volgens Van der Kolk gelijk aan 25 kippen-eieren.

Volledig scherm
De struisvogel en giraffe zijn aan het 'knuffelen'. © Ouwehands Dierenpark
Volledig scherm
De struisvogel heeft een ei achtergelaten bij de giraffe na hun 'innige omhelzing' even eerder (inzet). © Ouwehands Dierenpark/ bewerking DG

De Vallei