Volledig scherm
De eerste werkzaamheden rond de Geertesteeg zijn maandag begonnen. © Herman Stöver

Tot eind juni nog meer files in Rhenen

RHENEN - Er wordt al flink gemopperd op de bereikbaarheid van de stad Rhenen voor autoverkeer en dat zal de komende vijf weken alleen maar verergeren. De files zullen onvermijdelijk groeien.

Er is een begin gemaakt met de werkzaamheden op de Geertesteeg en Nieuwe Veenendaalseweg, gisteren werd vooral gewerkt op de aansluiting bij de Oude Veenendaalseweg. Dé entree tot het stadscentrum en Rhenen-west vanuit Veenendaal is daarmee afgesloten. Het verkeer dat daar naar toe moet zal tot eind juni aan moeten sluiten in de files rond het viaduct en de Rijnbrug, om via die route stad en Rhenen-west te bereiken.

Hevige regen

Het kan niet anders, gaf wethouder Jan Kleijn onlangs al aan. Het wegdek is er beroerd aan toe en brokkelt zo hier en daar zelfs af. Bijkomende problemen zijn de onveiligheid voor fietsers en de wateroverlast. Ter hoogte van camping De Thijmse Berg bijvoorbeeld spoelt er bij de steeds frequenter voorkomende hevige regenval vaker water vanaf de flanken van de Heuvelrug de weg op. De hevige buien hebben de fundering onder de weg deels weggespoeld en dus verzakt het wegdek. 

Vanaf de Oude Veensegrindweg tot de Bovenweg wordt de goot vervangen en komen verticale drainagebuizen om het regenwater zonder schade in de bodem te laten stromen. Bij de Bovenweg vangt een wadi (tijdelijke wateropslag) het overtollige water op.

Hardrijders

Bijkomend probleem is dat de verkeersdrukte op de Geertesteeg al jaren toeneemt. En er wordt vaak harder gereden dan de 60 kilometer per uur die er is toegestaan. Verkeersborden om het verkeer daarop te wijzen hebben niet geholpen, vandaar dat de weg nu anders ingericht wordt. 

Om het veiliger te maken voor overstekende fietsers wordt er een verkeersplateau aangelegd bij de Oude Veenendaalseweg. Dan gaan automobilisten daar zeker minder hard rijden. Ook komt er meer verlichting bij die nu vaak wat duistere oversteekplaats.  Ook op de kruising Oude Veensegrindweg / Geertesteeg komt zo'n verkeersplateau.

De klus moet 23 juni geklaard zijn, heeft de gemeente met de aannemer afgesproken. Zodat Rhenen weer goed bereikbaar is als de Rijnweek begint.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei