Tweede nest nevelpanters geboren in Ouwehands Dierenpark

videoRHENEN - In Ouwehands Dierenpark is een tweede nestje nevelpanters geboren. Eind februari zagen ook al drie welpjes het levenslicht. 

De twee nieuwe jongen zijn vrijdag ontwormd, gewogen en gechipt. Moeder en kroost maken het goed en verblijven op dit moment in het binnenverblijf in een werpkist. Ook voor deze moeder is het haar eerste nest en blijft het spannend hoe zij zonder ervaring de jongen verzorgt.

Volgens de dierentuin zijn alle jongen mooi op gewicht. Het gaat om twee vrouwtjes, een mannetje en twee jongen waarvan het geslacht nog onbekend is.

Gezinsuitbreiding

In Ouwehands Dierenpark verblijven drie volwassen nevelpanters, twee vrouwen en één man. De twee vrouwen zijn in 2015 in een Engelse dierentuin geboren en kwamen in datzelfde jaar naar Ouwehands Dierenpark. In 2017 kregen zij gezelschap van een mannetje. De dieren paarden voor het eerst in november en december 2018. Dat heeft geleid tot de geboorte van vijf jongen.

Fokprogramma

Volledig scherm
Een jonge nevelpanter. © Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ouwehands Dierenpark doet mee aan het EEP fokprogramma en hoopt zo de bedreigde diersoort in stand te houden. De nevelpanter staat op de IUCN Rode Lijst in de categorie ‘kwetsbaar’. 

De nevelpanter komt voor in de bossen van Zuidoost-Azië, maar hij wordt ook wel in graslanden en zelfs de Himalaya gezien. Het aantal dieren is de afgelopen twintig jaar met zo’n 30% afgenomen als gevolg van verlies van leefgebied door ontbossing, maar vooral ook commerciële stroperij. Vacht, vlees en botten worden verhandeld en brengen flink geld op.

Volledig scherm
De jonge nevelpanters in hun binnenverblijf. © Ouwehands Dierenpark Rhenen

De Vallei