Volledig scherm
De Rijnbrug tussen Kesteren en Rhenen. © Herman Stöver

Utrecht akkoord met aanpak Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren

RHENEN - De Utrechtse politiek accepteert dat er een nieuwe bovenbouw nodig is om de 50 jaar oude tweebaans Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren geschikt te maken voor een extra wisselstrook (tidal flow). De kosten zijn nog niet bekend.

De PVV pleitte er maandag in de statencommissievergadering Mobiliteit voor om de zaak dan meteen nog grondiger aan te pakken: een brug met twee keer twee rijbanen.

Verkeersstroom
Dat voorstel ging anderen te ver: „Zo'n enorme verkeersstroom kunnen we Rhenen niet aandoen”, zegt het SGP-statenlid Bertrick van den Dikkenberg uit Elst. „We steken liever extra geld iets verderop in een veilige ongelijkvloerse kruising voor fietsers bij Achterberg."

Situatie
Ook de VVD ziet het plan van de PVV niet zitten. „We geloven niet dat we de problemen voor Rhenen daarmee oplossen", zegt VVD-Statenlid Willem Joustra. „De situatie is aan de Rhenense kant veel te krap voor zo'n grote aanpak. Een tidal flow kan wel."

Fileleed
De provincies Gelderland en Utrecht hebben elk 10 miljoen euro klaarliggen om het fileleed op de smalle brug aan te pakken. Samen met 5 miljoen euro van de Regio's FoodValley en Rivierenland zou dat voldoende moeten zijn voor de aanleg van een derde rijstrook, die 's ochtend voor het verkeer vanuit de Betuwe en 's middags voor het verkeer vanuit de Vallei vrijgegeven kan worden.

De Vallei