Galloway runderen in de Blauwe Kamer.
Volledig scherm
Galloway runderen in de Blauwe Kamer. © Herman Stöver

Utrechts Landschap sluit natuurgebied de Blauwe Kamer af voor publiek

RHENEN - Het Utrechts Landschap heeft besloten natuurgebied de Blauwe Kamer tussen Wageningen en Rhenen voor onbepaalde tijd af te sluiten voor publiek. 

De natuurbeheerder laat weten dat de Blauwe Kamer zo veel bezoekers trekt, dat de druk op de natuur veel te groot is geworden. Het natuurgebied kan zo veel mensen  niet aan. Bovendien zorgt de drukte ervoor dat bezoekers zich onvoldoende kunnen houden aan de regel dat er anderhalve meter afstand gehouden moet worden. 

Parkeerplaatsen op slot

De Blauwe Kamer is het eerste natuurgebied in de Vallei dat nu echt afgesloten wordt voor publiek. Natuurbeheerders en gemeenten maken het bij andere natuur- en recreatiegebieden het publiek al wel lastig om er te komen door parkeerplaatsen af te sluiten. Zo heeft Rhenen onder andere de parkeerplaatsen bij de Grebbeberg, de Rijn en Kwintelooijen op slot gedaan in de weekenden en Ede de parkeerplaatsen bij Planken Wambuis en de Ginkelse heide. 

Rhenen en Ede hebben daartoe besloten omdat veel parkeerplaatsen bij natuurgebieden in de provincie Utrecht zijn gesloten. Zij vreesden een waterbedeffect. Of de sluiting van de Blauwe Kamer tot gevolg heeft dat mensen vanuit Utrecht nu verder naar het oosten trekken en in de natuur rond Wageningen gaan wandelen, is onbekend. 

De Vallei