Volledig scherm
© JAN WAMELINK

Vaker een helper mee naar zorgloket in Rhenen

RHENEN - Rhenenaren weten nauwelijks dat ze - kosteloos - iemand mee mogen nemen naar een gesprek over hulp bij maatschappelijke ondersteuning. Dat moet beter, vindt wethouder Jolanda de Heer. En de Rhenenaar moet ook uit meerdere ondersteuners kunnen kiezen.

Wie neem je mee wanneer je hulp probeert te krijgen in de zorg? Dan kan door een onafhankelijk ondersteuner in te schakelen. Het gaat om Rhenenaren die hulp nodig hebben voor langere tijd, niet iemand die voor iets eenmaligs langskomt. Iemand die bijvoorbeeld niet meer in staat is het huis schoon kan houden, of maatschappelijke ondersteuning nodig heeft. 

Gediplomeerd

Vaak ingewikkeld en met lastige formulieren wanneer je naar het Wmo-loket moet. Dan kun je een ondersteuner meenemen die je daarbij helpt. ,,Je mag niet zomaar iemand meenemen, het moet wel iemand zijn die daarvoor gediplomeerd is’’, aldus De Heer. Dus niet de goed bedoelende buurman.

In Rhenen kan je momenteel alleen terecht bij MEE Utrecht Gooi & Vecht als je op zoek bent naar een ondersteuner. Wat De Heer betreft, moeten Rhenenaren meer keus krijgen. ,,We gaan op zoek naar een tweede aanbieder." Dat moet volgende maand geregeld zijn. 

Kosteloos

Gemeenten moeten zo'n onafhankelijke ondersteuner kosteloos aanbieden. Alleen, weinig Rhenenaren weten van het bestaan ervan. Het jaarlijkse budget voor onafhankelijke cliëntondersteuning is 8.850 euro. In 2016 en 2017 is daar maar een derde van gebruikt. Dat moet beter, vindt De Heer. Maar hoe doe je dat? ,,Vooral door de mensen in te zetten die contact hebben met de doelgroep. Denk aan de huisartsen waar mensen komen, of mensen die de keukentafelgesprekken voeren."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei