De eerste paring van de panda's van Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
Volledig scherm
De eerste paring van de panda's van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. © Ouwehands Dierenpark

Verzorgers in extase: reuzenpanda’s in Ouwehands hebben gepaard

RHENEN - Het is gelukt: de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya uit Ouwenhands Dierenpark hebben gepaard.  Dat is een mijlpaal voor de dierentuin in Rhenen, want sinds de komst van de reuzenpanda's in 2017 is hier naartoe gewerkt.

Ze zijn op verschillende manier voorbereid op hun eerste ontmoeting. Zo verspreiden de verzorgers urine van de dieren in elkaars verblijf, kreeg het mannetje Xing Ya geluidsopnames te horen van reuzenpandamannen in de paartijd en is hij getraind om op zijn achterpoten te staan zodat hij in staat zou zijn de daad te volbrengen.

Vorig jaar hebben de reuzenpanda's wel even neus-aan-neus gestaan, zodat ze elkaar konden horen, zien en ruiken. Toen toonden de twee wel interesse in elkaar, maar dat leidde niet tot een poging om te paren. De dierentuin wijt dat aan Xing Ya die nog te jong en daardoor te speels zou zijn.

Lees verder onder de foto.

Panda Wu Wen tijdens de officiële opening van het reuzenpandaverblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark.
Volledig scherm
Panda Wu Wen tijdens de officiële opening van het reuzenpandaverblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark. © ANP

Maar een paar dagen per jaar vruchtbaar

Voortplanting van panda's is niet eenvoudig omdat de vruchtbaarheidsperiode slecht een paar dagen per jaar is. Daarom hebben de verzorgers de urine van Wu Wen de afgelopen weken dagelijks gecheckt om haar hormoonpiek te bepalen. Aan de hand daarvan kan worden vastgesteld of ze in haar vruchtbaarheidsperiode zit.

Eind vorige week bleek dat het geval. Vanaf toen zijn de pandaverzorgers dag en nacht aanwezig geweest om de reuzenpanda’s te begeleiden en samen te brengen in een speciaal verblijf. En het is gelukt. De twee reuzenpanda’s hebben afgelopen weekend gepaard.

Maar is Wu Wen ook drachtig?

De komende weken worden spannend. De hormonen in de urine van Wu Wen blijven dagelijks gemonitord en zullen moeten uitwijzen of het een succesvolle paring is geweest.

Ouwehands Dierenpark hoopt voor nageslacht te kunnen zorgen om zo een mooie bijdrage aan het fokprogramma te leveren. De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling heeft aangetoond dat er nog maar 1.864 reuzenpanda’s in het wild leven.

Panda Xing Ya viert zijn zesde verjaardag in Ouwehands Dierenpark.
Volledig scherm
Panda Xing Ya viert zijn zesde verjaardag in Ouwehands Dierenpark. © EPA

De Vallei