Wakker worden op nieuwjaarsdag in de ijskoude Rijn bij Rhenen

VIDEORHENEN - Waarom zou je naar Scheveningen gaan als de Rijn door je achtertuin stroomt? Een graad of 5 was het water van de Rijn bij Rhenen op nieuwjaarsochtend. En dat voelden de bijna honderd deelnemers aan de eerste nieuwjaarsduik in Rhenen aan den lijve. 

Aangemoedigd door onder meer de burgemeester die het startschot gaf, renden ze vanaf de Veerweide het koude water in nabij de passantenhaven. Een deel van de Nederrijn was afgezet en duikers en EHBO’ers waakten over de veiligheid van de nieuwjaarsduikers.

Jubileum

De duik was een initiatief van de plaatselijke zwemvereniging De Blauwe Schuur. Die wilde haar 50-jarig bestaan luister bijzetten met een bijzondere gebeurtenis. Dat werd de eerste nieuwjaarsduik in de geschiedenis van Rhenen. 

Debby Nieboer van de organiserende zwemclub vond het aanvankelijk veel te koud. Bovendien was ze te druk met de organisatie. Na even afwachten, kon ze de aanstekelijke sfeer niet weerstaan en ging toch het water in.

Elders in de Vallei doken bij elkaar honderden dappere sportievelingen in het koude water van de Surfvijver in Veenendaal, De Zanding in Otterlo en de Rijn bij Wageningen. Voor alle duikers was er na afloop warme soep om bij te komen.

Deelnemers aan de Rhenense nieuwjaarsduik.
Volledig scherm
Deelnemers aan de Rhenense nieuwjaarsduik. © DG/Harold Schuil
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei