Volledig scherm
Foto ter illustratie. © René Sluiseman

Wandelaar moet op Laarsenberg Rhenen voorlopig leven met de eikenprocessierups

RHENEN - Wandelaars met of zonder hond moeten de komende tijd nog oppassen bij de Laarsenberg in Rhenen. De eikenprocessierups die in groten getale in de eiken langs de sportvelden van Candia’66 zitten, worden daar voorlopig niet verwijderd. Dat meldt Utrechts Landschap, de eigenaar van het bos.

,,We staan op een wachtlijst bij de aannemer’’, zegt woordvoerder Bregje de Rijk. ,,Gemeenten krijgen prioriteit. In Rhenen krijgt alles binnen de bebouwde kom voorrang.’’ Daar is de gemeente druk mee. Het aantal meldingen is zo groot dat de bestrijdingsperiode, die afgelopen vrijdag klaar had moeten zijn, is verlengd. 

Volledig scherm
De Laarsenberg in Rhenen © Renk Ruiter/Utrechts Landschap

En de prioriteit ligt inderdaad binnen de bebouwde kom, aldus een woordvoerder. Daar waar veel mensen zijn. De gemeente heeft extra bedrijven moeten inschakelen om de rups te bestrijden. Hoe lang dat nog duurt kan de gemeente niet zeggen.

Intussen maakt buurtbewoonster Jeanie van der Heiden zich zorgen. Mensen die het populaire pad langs het voetbalveld kiezen om te wandelen hebben last van de haartjes van de rups. Het is bovendien een losloopgebied voor honden, zegt ze. ,,Wij krijgen er jeuk van, maar voor honden is het echt heel vervelend.’’ Een verbrande tong of blindheid kan het gevolg zijn van in aanraking komen met de haartjes. Ze meldde het bij Utrechts Landschap.  ,,Hang dan rood-witte linten op.’’

Een kleine 700 euro

Ook voetbalclub Candia’66 meldde de eikenprocessierups. Hoewel het voetbalseizoen zo goed als voorbij is, hebben medewerkers er last van. ,,Bij het ophangen van spandoeken langs het veld bijvoorbeeld’’, zegt voorzitter Piet Korf. ,,Wij willen ze het liefst zo snel mogelijk weg hebben. Maar mijn ervaring is dat er niet zo veel actie wordt ondernomen door Utrechts Landschap.’’ De club moest zelf vier eiken op haar eigen terrein laten behandelen. ,,We waren daar een kleine 700 euro aan kwijt’’, aldus Korf.

Utrechts Landschap zegt overigens terughoudend te zijn in het verwijderen van de eikenprocessierups. De stichting ziet de rups als onderdeel van het ecosysteem en als voedselbron voor in aantal afnemende soorten vogels, sluipwespen, sluipvliegen en poppenrovers.

Van wie is die boom?

Het melden van eikenprocessierupsen is niet altijd eenvoudig, merkte ook Rhenense Jeanie van der Heiden. Degene van wie de eik is, is ervoor verantwoordelijk. Maar van wie is de boom?

In dit geval betrof het Utrechts Landschap, dacht Van der Heiden. Die verwees haar echter naar de gemeente Rhenen. De gemeente liet Van der Heiden weten dat ze er naar zouden kijken. ,,Maar vervolgens gebeurt er niets’’, zegt de Rhenense.

De gemeente stuurde de melding een dag na binnenkomst toch weer terug naar het Utrechts Landschap, zegt een woordvoerder bij navraag. Waarom verwees het Utrechts Landschap dan eerst naar de gemeente? Misschien was het een foutje of komt het omdat de bomen op het randje staan van het bos, tegen gemeentelijk terrein aan, zegt woordvoerder Bregje van Dijk.

Melden bij de gemeente is het handigst, zeggen ze in Rhenen. De gemeente stuurt de melding door naar de instantie die verantwoordelijk is voor de boom. Dat kan het waterschap zijn, Staatsbosbeheer, de provincie of een stichting als Utrechts Landschap. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei