Wandelen in natuurgebied Kwintelooijen.
Volledig scherm
Wandelen in natuurgebied Kwintelooijen. © Herman Stöver

Wandelen in de natuur van Rhenen? Laat de auto thuis; je kan toch niet parkeren

RHENEN - Wie het komende weekeinde een wandeling wil maken in de natuur in en om Rhenen, kan beter niet met de auto komen. De gemeente Rhenen sluit zaterdag en zondag een aantal parkeerplaatsen bij natuur- annex recreatiegebieden. Ook een aantal toegangswegen naar drukbezochte plekken worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Deze maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus zijn genomen, omdat de gemeente komend weekend de nodige drukte verwacht in deze gebieden. Veel mensen zijn vrij en er is mooi weer aangekondigd. ,,Dat zijn de belangrijkste redenen’’, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Het is niet zo dat we tot nu toe veel overlast hebben ervaren van groepen mensen in de natuur.’’

Waterbedeffect

Een andere reden om parkeerplaatsen en wegen af te sluiten is dat andere gemeenten in het oosten van de provincie Utrecht dat ook hebben gedaan. ,,We zijn bang voor een soort waterbedeffect. Dat wil zeggen dat als de mensen elders niet kunnen parkeren voor hun wandeling, ze dat wellicht in Rhenen komen doen.’’

De wegen en parkeerplaatsen worden afgesloten met hekken en verkeersborden. Toezicht vindt plaats door verkeersregelaars, boa’s en politie. Daarbij wordt ook gecontroleerd of bezoekers niet elders fout parkeren.

Geldende beperkingen blijven

De landelijk afgekondigde beperkingen, zoals anderhalve meter afstand en geen groepsvorming, blijven gehandhaafd. Wie zich daaraan houdt, is van harte welkom in de bossen uiterwaarden en andere natuurgebieden van Rhenen.

Rhenen overweegt om deze maatregel ook te laten gelden voor het paasweekeinde (eind volgende week).

Waar mag je met de auto niet komen?

Afgesloten wegen

Toegangsweg Prattenburg
Oude Veensegrindweg (van beide zijden)
Veerweg
Rijnstraat (ter hoogte van de Buitenomme)
Autoweg
Defensieweg

Parkeerterreinen


Kwintelooijen
Prattenburg
Plantage Willem III (Elst)
Parkeerplaats Militair Ereveld Grebbeberg
Parkeerplaats Candia
Parkeerplaats bij Moeke
Parkeerplaats bij de Passantenhaven
Trimbaan
Leemkuil
Parkeerplaats bij de Fabrieksweg (toegang via Oude Weg, Elst )

De Vallei