Volledig scherm
wassenaar te koop te huur verkocht verkopen woning woningen woningnood , © ROBIN UTRECHT

Woz-waarde in regio stijgt snelst in Rhenen

RHENEN - De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2018 in Rhenen met 10 procent toegenomen. Dat is ruim boven de Nederlandse stijging van 6,5 procent. Opmerkelijk: in West Maas en Waal daalde de gemiddelde woningwaarde met 1,2 procent.

Dat heeft het CBS zaterdag bekendgemaakt. Rhenen is daarmee de grootste stijger in de regio. In deze gemeente bedroeg de gemiddelde woningwaarde op 1 januari 2018 265 duizend euro. Ook in Arnhem (6,9 procent), Berkelland (6,4) en Westervoort (5,7) namen de gemiddelde woningwaarde flink toe. 

Drie dalers

West Maas en Waal, buurman Maasdriel en Boxmeer zijn de enige gemeenten in de regio waar de gemiddelde waarde van de woningen daalde. In West Maas en Waal en Maasdriel was de daling 1,2 procent, in Boxmeer 0,4. In Neerijnen bleef de WOZ-waarde gelijk aan die van 2017.

De gemeente met gemiddeld de duurste huizen in deze regio is net als voorgaande jaren Rozendaal, met een gemiddelde woningwaarde van 469 duizend euro. Winterswijk staat met 179 duizend euro onderaan op dit regionale lijstje.

17 procent omhoog

In Gelderland bedraag de gemiddelde WOZ-waarde van woningen 227 duizend euro, een fractie onder het landelijke cijfer van 230 duizend. Brabant zit daar met 241 net boven, Limburg flink onder met 190 duizend. 

De huizenprijzen stijgen landelijk al enige tijd en dat is duidelijk zichtbaar in de jaarlijkse taxaties die gemeenten verrichten om de onroerendzaakbelasting te kunnen vaststellen. Deze gemiddelde WOZ-waarde steeg dit jaar in Amsterdam met maar liefst 17 procent naar 340 duizend euro. Ook buurgemeenten van de hoofdstad zagen de WOZ-waarde flink stijgen. Dat geldt ook voor de regio's rond Utrecht en Rotterdam.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei