Volledig scherm
Theo Luub en Willy Span. © Bart Harmsen

Aerdt lijdt onder de krimp

AERDT - In Aerdt maken de mensen zich grote zorgen. „Je kunt hier niet oud worden. Zelfs de huisarts woont hier niet."

„Er moet nu iets gebeuren, anders loopt Aerdt leeg”, zegt Theo Luub (68), geboren en getogen in Aerdt. „Het is vijf voor twaalf.” Sinds de sluiting van de basisschool in augustus dit jaar maakt hij zich zorgen. „Het is nog vers en nog niet helemaal doorgedrongen. Ik zie het somber in. We moeten ons afvragen hoe we de toekomst veilig kunnen stellen.”

Woonruimte
Willy Span (64) heeft, op een korte onderbreking na, net als Luub zijn hele leven in Aerdt gewoond. Ook hij is bang voor de gevolgen van de sluiting van de school. „Er is veel te weinig gebouwd in Aerdt. De gemeente heeft alleen aandacht besteed aan de grote dorpen. Kleine kernen, zoals Herwen, Aerdt en Spijk, hingen er maar bij. Toen ik trouwde, moest ik weg omdat er geen woonruimte was. Dat is nog steeds zo."

Florerende middenstand
Aerdt is van oorsprong een agrarische gemeenschap met veel zelfstandigen en een florerende middenstand. „Niet de burgemeester, maar de hoofdonderwijzer en de voorzitter van de senaat waren de baas”, zegt Luub.

Lintbebouwing
Het dorp telde drie cafés, twee bakkers, twee fietsenmakers, vier kruideniers, een schoenenwinkel, een smid en een schilder. Vanaf de jaren 60 breidde de lintbebouwing zich uit. Elke tien jaar kwamen er her en der plukjes woningen bij, met als grote klapper de circa 50 woningen aan de Koeweide en het Bleekveld. De laatste nieuwe woningen, zeven huur- en zeven koop- in het plan Waaijakkers, zijn in 2011 opgeleverd.

Doorstroming
Luub maakt zich vooral zorgen over de doorstroming. „Ik wil in Aerdt doodgaan, maar ik denk niet dat dat kan. Je kunt hier niet oud worden. Er zijn geen voorzieningen. Zelfs de huisarts woont niet hier. De woningen die te koop staan, zijn te duur voor starters. Huurwoningen zijn er niet, dus onze jongeren zwerven uit en de ouderen blijven achter. Als ik hulp nodig heb, moet ik weg."

Hechte gemeenschap
Ondanks hun zorgen zijn Luub en Span optimistisch. „Aerdt is een hechte gemeenschap", vindt Span. „Er is een grote groep die zich wil inzetten voor het behoud van de leefbaarheid.” Luub valt hem bij: „Het is nog fris, maar we denken dat we het voor elkaar kunnen krijgen. Hoe? Daar zijn we nu hard mee bezig."

De redactie van de Gelderlander zoekt uit hoe leefbaar de Liemers is en hoe de streek leefbaar wordt gehouden. Alle verhalen hierover zijn terug te lezen via dg.nl/leefbaarheid.

Liemers