Volledig scherm
Uitzicht op de haven in Tuindorp. © dg

Inwoners trots op Tuindorp: Nooit meer weg hier (video)

TUINDORP - In Aerdt zit de school al dicht, Spijk hangt dit boven het hoofd. Tuindorp heeft nooit een school gehad en is toch leefbaar.

Henk en Alie de Groot vinden het wel jammer dat er geen speeltuintje en geen bushalte is. Nooit, nooit, nooit meer weg uit Tuindorp. Henk de Groot woont er verreweg het grootste deel van zijn leven en is niet weg te branden. „Hier gebeurt nooit iets, maar met Sint Maarten komen wel honderd kinderen van Tolkamer begeleid door Leo Harmonie liedjes zingen. Mijn vrouw zet dan op de tuintafel een mandje met snoepjes. Daar geniet ik van.”

Uitzicht
Het echtpaar is trots op hun royale huis met uitzicht op de Rijn, dat hij met slechts een klein beetje hulp van een paar vaklieden in zijn vrijetijd bouwde. "Henk heeft altijd op het water gewerkt en ik ben een schippersdochter", zegt Alie de Groot. "Dan is dat uitzicht heel fijn."

Wat ze wel missen: een speeltuintje en een bushalte.

Kadetjes
Winkels heeft Tuindorp niet, maar dat is niet altijd zo geweest. „In de jaren zestig en zeventig hadden we een levensmiddelenwinkeltje, in een woonhuis in de Gouwzeestraat”, zegt Jan van de Zand (66), ook wel de burgemeester van Tuindorp genoemd. „Eind jaren zeventig opende bakker Jan Hetterschijt uit Herwen er een dependance. In het schuurtje had hij een oventje gebouwd. Tsjongje, wat rook het daar altijd lekker als hij kadetjes of krentenbollen bakte. We tikten op het raam van het schuurtje en vroegen: 'is het al zo ver?'. Dan gaf hij je een krentenbol of een stuk koek uit het raam. Eind jaren negentig stopte Hetterschijt daar. Jammer voor de vrouwen, want het was dé roddelplek.”

Gezellige mensen
Er is nooit een nieuwe winkel voor teruggekomen. Een school heeft Tuindorp nooit gehad, er is geen café en geen pinautomaat. Dan moet het wel slecht gesteld zijn me de leefbaarheid, zou je denken. „Een dorp is leefbaar als er gezellige mensen wonen”, antwoordt Van de Zand. „En die wonen hier.”

De redactie in de Liemers gaat in de Week van e Leefbaarheid uit hoe leefbaar dorpen in de streek nog zijn en hoe ze leefbaar gehouden worden. Alle verhalen zijn teug te lezen via dg.nl/leefbaarheid

Henk de Groot legt in deze video uit waarom hij zo trots is op Tuindorp.

Volledig scherm
Woningen in Tuindorp. © DG
Volledig scherm
Inwoner Jan van de Zand van Tuindorp: „Een dorp of buurtschap is leefbaar als er gezellige mensen wonen.” © Bart Harmsen
Volledig scherm
Alie en Henk genieten in Tuindorp van het uitzicht op de Rijn. © Bart Harmsen
Volledig scherm
Het buurtschap Tuindorp heeft een wit kombord. © DG
via YouTube Capture

Liemers