Volledig scherm

Regelwerk Pannerden gecorrigeerd (video)

PANNERDEN - Bij het Regelwerk in Pannerden zijn dinsdagochtend twee schotten dichtgezet. Hiermee corrigeerde Rijkswaterstaat de afwijking van het Regelwerk, ontstaan door waterbergingsmaatregelen dit jaar.

De openingen die dinsdagochtend zijn dichtgezet zitten aan de kant van de dijk van het Regelwerk. Het maakt een eind aan de afwijking van de wettelijk vastgestelde waterverdeling op het splitsingspunt Pannerden.

Regelen
Het Regelwerk Pannerden stelt Rijkswaterstaat in staat de afvoerverdeling bij extreem hoogwater te kunnen handhaven over het Pannerdens Kanaal en de Waal. Rijkwaterstaat kan dit regelen door bijvoorbeeld openingen in het Regelwerk groter of kleiner te maken door schotten te verwijderen of bij te plaatsen.

Droge voeten
Het Regelwerk is belangrijk voor de veiligheid en droge voeten van ongeveer 4 miljoen mensen in het rivierengebied. Bij het splitsingspunt Pannerden verdeelt het rivierwater uit de Bovenrijn zich tussen de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Tijdens extreem hoogwater stroomt, zo is wettelijk vastgelegd, een derde deel van het water naar het Pannerdensch Kanaal en tweederde naar de Waal.

Als de waterverdeling bij extreem hoogwater anders is dan deze wettelijk vastgelegde verdeling, ontstaat gevaar op overstromingen benedenstrooms het splitsingspunt Pannerden langs de Waal, de Nederrijn, de Lek en de IJssel

via YouTube Capture

Liemers