Volledig scherm
Voorzitter Elvira Zevros van de Dorpsraad Aerdt. © Bart Harmsen

Sluiting basisschool De Driehoek kwam hard aan

AERDT - Voorzitter Elvira Zervos van de dorpsraad meent dat Aert sterk genoeg is om de veranderingen aan te kunnen.

Het is stil, deze gure ochtend in Aerdt. Vallende bladeren hebben de spelende kinderen op het schoolplein van De Driehoek vervangen. „Je hoort helemaal niks meer", zegt een bewoonster. „Soms lijkt het net een spookdorp."

Schok
De sluiting van De Driehoek kwam hard aan. „De mensen zijn zich rot geschrokken", zegt voorzitter Elvira Zervos van de dorpsraad. „Er is al sprake van vergrijzing, maar als er geen jonge gezinnen meer komen, wordt dat nog eens versterkt." Aerdt is een mooi klein dorp waar je rustig en vrij kunt wonen. Veel mensen nemen het dan op de koop toe dat er geen winkels en andere voorzieningen zijn. Maar als je kind niet meer in het dorp naar school kan, denk je nog een keer extra na of je wel in Aerdt wilt wonen."

Werkgroep
In het dorpshuis zitten dorpsbewoners op donderdagochtend aan de dampende koffie te kletsen en te handwerken. Er zijn activiteiten en er worden projecten bedacht en uitgewerkt om het leefbaar te houden. Vorig jaar is de werkgroep Zorg voor Elkaar opgezet door Marjolie Timmermans en Marijke Aaldering. Zervos: „We overleggen ook met de dorpsraden van Spijk en Herwen over hoe we dit aan kunnen pakken en we trekken samen op naar de gemeente."

Activiteiten
Uit de werkgroep Zorg voor Elkaar ontstaan nieuwe activiteiten. De naastgelegen jeu-de-boulesbaan is opgeknapt. Er is een schilderclubje. Een dorpsbewoner uit Schotland geeft Engelse conversatieles. Er is een dorpsontbijt en om de schooljeugd bij het dorpsleven te blijven betrekken, komt er een speeltuintje. Zervos: „Toen bekend werd dat de school dicht ging, zijn we met allerlei activiteiten gestart. We moeten meer organiseren om de samenhang in het dorp te behouden en te versterken. Met activiteiten trek je nieuwe mensen. Je laat zien dat je vrij eenvoudig dingen samen kunt doen en elkaar kunt helpen."

Afwachtend
Zervos kwam zes jaar geleden naar Aerdt. „In het begin waren de mensen afwachtend, maar het heeft uiteindelijk niet veel moeite gekost om opgenomen te worden. Je moet er wel voor open staan. Kijk eens hoe mooi wij hier wonen, in het groen, tussen het water. Wij hebben onze eigen vlag. Als het feest is, hangt het dorp vol met vlaggen.”

De redactie van de Gelderlander zoekt uit hoe leefbaar de Liemers is en hoe de streek leefbaar wordt gehouden. Alle verhalen hierover zijn terug te lezen via dg.nl/leefbaarheid.

Liemers