Volledig scherm
Autobrand in Culemborg. © Rinke Den Os

20.000 euro voor gouden tip autobranden Culemborg

CULEMBORG - Er ligt een beloning van 20.000 euro klaar voor de gouden tip die leidt naar de daders van zo'n 70 autobranden in Culemborg. De burgemeester en de hoofdofficier van justitie denken dat het tipgeld getuigen die nu nog zwijgen overtuigt zich toch melden.

Sinds 2015 zijn in vlagen auto's in brand gestoken. Aanvankelijk gebeurde dat met name in de achterstandswijk Terweide. Inmiddels is geen enkele wijk van brandstichting gevrijwaard gebleven. De laatste autobrand in Culemborg was eind november.

Boosheid

,,Er heerst een hoop boosheid en mensen voelen zich onveilig. Het heeft een enorme impact op de stad’’, zegt burgemeester Gerdo van Grootheest. ,,Hier moeten we keihard tegen optreden. Daarom loven we nu tipgeld uit, om dit een halt toe roepen.’’

Of het uitloven van tipgeld zin heeft, is lastig te zeggen volgens de Nijmeegse strafrechtdeskundige Henny Sackers. De Arnhemse criminoloog Henk Ferwerda beaamt dat.  Er is nooit gedegen onderzoek naar is gedaan en het Openbaar Ministerie is niet kwistig met informatie. 

Moordenaars

Het is uitzonderlijk dat voor brandstichting tipgeld wordt uitgeloofd. Meestal wordt alleen tipgeld ingezet voor het vinden van moordenaars, verkrachters en overvallers.

Opsporing Verzocht 

Er is al tijden een rechercheteam actief dat zich fulltime bezighoudt met de brandstichtingen. In december werd het Team Criminele Inlichtingen ingeschakeld. Dinsdagavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Er worden beelden getoond van gebruikte jerrycans en brandstofflessen. Ook wordt gezocht naar de chauffeur van een bestelbus die mogelijk een brandstichter heeft gezien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland