Volledig scherm
De sloop en sanering van megavarkensstal de Knorhof is inmiddels begonnen. © Foto Raphael Drent

40.000 handtekeningen: Petitie tegen varkensbaron naar Tweede Kamer

ERICHEM - De Tweede Kamer moet zich gaan buigen over een beroepsverbod voor varkensboer Adriaan Straathof. Nu meer dan 40.000 mensen hun handtekening onder een petitie van Varkens in Nood hebben gezet die vraagt om dat verbod, komt het onderwerp op de agenda in Den Haag.

De petitie werd gestart nadat eind juli ruim 20.000 varkens omkwamen bij een grote brand die varkensboerderij de Knorhof van Straathof in Erichem in de as legde. Inmiddels is die petitie door meer dan 41.000 mensen getekend. Als een petitie minstens 40.000 handtekeningen krijgt, moet de Tweede Kamer zich over het voorstel buigen. 

Straathof is een omstreden varkenshouder die in het verleden vaak met de provincie Gelderland in botsing kwam. Zo hield hij meer varkens in zijn stallen dan volgens de vergunning toegestaan was. 

Lees ook: Petitie om eigenaar Knorhof een beroepsverbod te geven

De varkensboer heeft al een beroepsverbod in Duitsland, omdat er van alles mis was in zijn stallen. Volgens Varkens in Nood had hij daarna een beroepsverbod voor de hele EU moeten krijgen. Maar in Nederland kreeg de varkenshouder dit voorjaar nog een vergunning om een stal voor 11.000 varkens te bouwen in het Overijsselse Mariënheem. Alleen de rechter kan een beroepsverbod opleggen.

Petitie

Een petitie van omwonenden van de afgebrande varkensstal om de opruimwerkzaamheden te versnellen, was dinsdag 762 keer getekend. De buren willen ook dat de boer geen vergunning krijgt voor de bouw van een nieuwe varkensstal in Gelderland.

Op de website van de internationale campagneorganisatie Avaaz hebben inmiddels ook ruim 120.000 mensen vanuit de hele wereld een petitie getekend. Daarin roepen zij op tot het intrekken van de vergunningen van de varkensboer en willen zij dat er strengere eisen worden gesteld aan dierenwelzijn en brandveiligheid van de stallen

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland