Volledig scherm
© Rinke Den Os

Afval ophalen voor Avri bestond, ik weet als inval-vuilnisman nog hoe dat ging

blogHet is lang geleden. Van het coronavirus had nog nooit iemand gehoord, de Muur stond nog fier overeind in Berlijn en het zou nog net zo lang duren tot Avri werd opgericht. 

Kortom, we schrijven ruim voor 1989. Ondanks dat Avri nog niet bestond, werd er natuurlijk wel afval opgehaald in het Rivierenland. Om wat geld bij te verdienen werkte ik met enige regelmaat op de vuilniswagen. De standplaats was weliswaar Renkum, maar we kwamen ook in Tiel, Geldermalsen en zelfs de overkant van de Waal.

En het vaakst kwamen we bij de vuilstort langs de A15, want de Rivierenlander had heel wat afval. Sommige dingen veranderen niet.

Quote

Ik denk niet iedere dag aan die tijd, maar met de stortvloed aan berichten over Avri borrelen wel steeds vaker herinnerin­gen op

Arnold Winkel, De Gelderlander
Arnold Winkel

Arnold is journalist in Wageningen en omgeving. Hij woont in Wageningen. In zijn vrije tijd stapt hij graag op de fiets en wil hij ook wel eens een vogeltje spotten.
Klik voor eerdere blogs.

Ik denk niet iedere dag aan die tijd, maar met de stortvloed aan berichten over Avri borrelen wel steeds vaker herinneringen op. En denk ik aan de verschillen. Wij gooiden de zakken nog met een paar man achter in de wagen.

Tegenwoordig rijdt de chauffeur met zijn grijparm in zijn eentje langs de rijen kliko’s. Die moesten ook nog worden uitgevonden toen.

Toch zijn er dingen die niet veranderen. De inspecteurs van Avri neuzen met regelmaat in de kliko’s aan de straat. Of er geen verkeerde dingen in zijn gegooid. Zo ja, dan volgen er fikse boetes.

Nu waren er in mijn tijd geen mannetjes die controleerden wat er in de vuilniszak ging. Voor een paar biertjes knepen we ook wel eens een oogje toe als iemand iets buiten de zak om in de wagen gooide.

Snuffelen tussen het huisvuil gebeurde ook al volop. Door mezelf bijvoorbeeld. Want de mensen gooiden wat weg. Ook bruikbare spullen. Ik heb heel wat spulletjes uit de wagen opgevist. Voor eigen gebruik.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt. Klik voor eerdere blogs.

Rivierenland