Archieffoto
Volledig scherm
Archieffoto © Ankie Kop

Al 180 gezinnen gaan voor afvalvrij huishouden

GELDERMALSEN - Nog een paar dagen en dan gaat het project '100 dagen afvalvrij' van Avri van start. Ruim 180 huishoudens in Rivierenland hebben zich al ingeschreven, de afvalverwerker hoopt dat de teller boven de 200 uitkomt.

Een gebruikte broodzak meenemen naar de bakker en eigen bakjes naar de slager. Het zijn een paar ideeën om minder restafval over te houden: het doel van van de actie '100 dagen afvalvrij'. Deelnemers proberen gedurende honderd dagen afvalvrij te leven. Door afval te scheiden en te letten op verpakkingen bij het kopen van boodschappen.

Culemborg is koploper

Quote

Mensen zien zichzelf al met een grote zak op de rug naar een ondergrond­se container lopen, maar bewustzijn helpt

Ankie Persoons, Avri

Afvalverwerker Avri, die werkt in Rivierenland en de gemeente West Maas en Waal, omarmt het project - een initiatief van collega-afvalverwerker ROVA - en wil er 5 maart mee van start gaan. Terwijl op 100 gezinnen werd gemikt, hebben tot nu toe al ruim 180 huishoudens zich bij de Avri ingeschreven. De meesten daarvan komen uit Culemborg: 41 huishoudens. Ook inwoners van Geldermalsen (33), Tiel (24), Buren (17), Neerijnen (7) en Neder-Betuwe (3) doen mee.
,,We hopen dat er nog deelnemers bij komen'', zegt Ankie Persoons van Avri. ,,De wervingsperiode loopt nog tot en met dinsdag. Tweehonderd moet lukken volgens mij, maar 250 zou helemaal top zijn.'' Het experiment is volgens Persoons belangrijk om het bewustzijn over afval te vergroten. ,,Het sluit aan op ons nieuwe afvalinzamelingsbeleid dat volgend jaar ingaat, het omgekeerd inzamelen. Mensen zien zichzelf al met een grote zak op de rug naar een ondergrondse container lopen, maar als je wat bewuster omgaat met afval scheiden en oplet wat je koopt in de winkel, kan je al snel aanzienlijk minder restafval overhouden. En daarnaast geven wij ook graag aandacht aan de circulaire economie, waarbij spullen kunnen worden hergebruikt.''

Deelnemers krijgen wekelijks een opdracht en kunnen hun ervaringen bijhouden op een online platform. Ze kunnen er hun eigen afvalmeter invullen, vragen stellen en elkaar inspireren met ideeën. Er wordt geen 'winnaar' aangewezen. ,,Het is geen wedstrijd, alleen met jezelf'', zegt Persoons.

'Doen al veel goed'

De ervaring leert dat deelnemers aan het einde van het experiment tot 87 procent minder restafval overhouden. ,,Maar ik vermoed dat de daling in onze regio wat minder groot kan zijn, omdat mensen hier sowieso al beter scoren op het gebied van afval scheiden. Gemiddeld blijft er in Nederland per huishouden 9 kilo restafval per week over, maar in Rivierenland ligt dat op 5,8 kilo per week. Vermoedelijk omdat inwoners die hun afval goed scheiden al worden beloond met een lagere afvalstoffenheffing.''

Inschrijven voor het afvalproject '100 dagen afvalvrij' kan via de site 100-100-100.nl. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland