Al duizenden positieve reacties op glasvezel

TIEL - Bijna 5.500 mensen hebben al gereageerd op de behoeftepeiling over de aanleg van glasvezel in het buitengebied in Rivierenland. 99,2 % heeft interesse.

Bewoners van het buitengebied zijn nu ongeveer vijfmaal zo duur uit als inwoners van een stedelijk gebied als ze een glasvezelaansluiting willen hebben voor snel internet. FruitDelta Rivierenland wil dat aan die ongelijkheid komt en dat de tien gemeenten samen zo'n netwerk gaan aanleggen. 

Behoefte

Er zijn in de tien Rivierenlandse gemeenten 12.526 woningen en bedrijven waar alleen een ouderwetse telefoonkabel voor (langzaam) internet kan zorgen. Al die mensen kunnen tot 31 augustus reageren op de vraag of ze belangstelling hebben. En in de eerste weken loopt het al storm. Inmiddels hebben 5.484 mensen al gereageerd en daarvan zegt 99,2 % serieus interesse te hebben in aansluiting op het glasvezelnetwerk. Daarmee lijkt nu al, met ruim 43 %, de behoefte ondubbelzinnig aangetoond. Al hoopt en rekent FruitDelta Rivierenland op een nog hogere respons tot aan de sluitdatum op 31 augustus.  

Als bekend is hoe groot de behoefte is bij de inwoners, zullen de gemeenteraden besluiten of ze daar inderdaad geld voor over hebben. Hoe groter het enthousiasme in het buitengebied, hoe waarschijnlijker het is dat de gemeenteraden hun eerdere toezeggingen na zullen komen. De eerste huizen en bedrijven worden dan in 2018 aangesloten op het netwerk en in 2019 moet het gehele buitengebied van Rivierenland aangesloten zijn. 

Volledig scherm
EéŽn van de belangrijkste voordelen van glasvezel is de hoge snelheid. © ANP

Rivierenland