Volledig scherm
De Waaldijk. © Foto Jan Bouwhuis Tiel

ANWB lanceert plan voor leuke en veilige dijken in Rivierenland

TIEL - Behalve sterker kan de Waaldijk in Rivierenland ook een stuk leuker gemaakt worden voor recreanten, stelt de ANWB in een maandag gepresenteerd rapport. Een nieuwe weginrichting kan de dijk bovendien een stuk veiliger maken.

Meer bankjes om over de rivier uit te kijken, fietspaden door de uiterwaard, bloemrijke taluds, pleisterplaatsen aan de rivier, een extra pontje en recreatiehaven, een brug, fruitstalletjes, rustpunten met horeca: de kaart in het rapport Gastvrije Waaldijk is bezaaid met mogelijkheden om recreatie op de dijk te bevorderen.

Veiliger

Volgens de wielrijdersbond wordt de dijk zonder belijning een stuk veiliger. In het voorstel bestaat de weg uit een linker- en een rechterbaan met in het midden een geribbelde strook. Zo kunnen twee fietsers goed naast elkaar fietsen. 

Automobilisten die inhalen gaan niet op de ribbels rijden maar helemaal naar de linkerbaan, waardoor zij niet in het gedrang komen. Daarbij moet het wegontwerp inspelen op elementen die al bij de dijk aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een versmalling waar een bankje is of bomen om een dijkopgang te markeren.

Aantrekkelijker

Het plan behelst de Waaldijk in Rivierenland, van Gorinchem tot aan Nijmegen. Per gemeente is aangegeven welke mogelijkheden er zijn om de dijk en het gebied eromheen aantrekkelijker te maken. Zo staan er zo'n 30 extra bankjes, 20 nieuwe horeca- en verkooppunten, 27,5 kilometer aan fietspad, een haventje bij Tuil en een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Tiel geprojecteerd.

In hoeverre de projecten daadwerkelijk meegenomen worden bij de dijkversterking die vanaf 2020 uitgevoerd wordt, is onzeker. De gemeenten langs de rivier, waterschap en provincie hebben er wel allemaal aan meegewerkt.

Rivierenland